С голямо мнозинство от 418 на 264 гласа, Европейският парламент

...
С голямо мнозинство от 418 на 264 гласа, Европейският парламент
Коментари Харесай

Европейският парламент отхвърли с голямо мнозинство искането за снемане на имунитета на Елена Йончева


С огромно болшинство от 418 на 264 гласа, Европейският парламент отхвърли настояването за снемане на имунитета на Елена Йончева по време на пленарното гласоподаване на 14 февруари.

Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал приветства решението на Народното събрание и безапелационната поддръжка, изразена към Елена Йончева. Елена освен е наш сътрудник и съидейник, само че с дейностите си разобличи някогашната власт в България и направи допустима смяната. Тя не се уплаши да приказва за политическите си съперници в миг, в който други политици търсеха съглашателство с тях.

Гласуването беше значим знак, че Европейският парламент не толерира опитите за политическа и медийна принуда. Това излиза наяве и от претекстовете, с които Народното събрание отхвърли настояването на българската прокуратура за свалянето на имунитета на Елена Йончева.

Европейският парламент приема, че задачата на настояването от българската прокуратура е да се попречва политическата активност на Елена Йончева, която е член на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) и неведнъж е подлагала на критика правораздавателните органи в страната. Цитира се и аудиозапис, за който се счита, че е с гласа на някогашния министър-председател Бойко Борисов, и в който се насочат закани за кавга с политически и стопански съперници, измежду които е и Йончева.

Европейският парламент регистрира, че Елена Йончева е била жертва на „ fumus persecutionis “ (конкретни детайли, които указват желание посредством правосъдното произвеждане да се навреди на политическата ѝ активност и по-конкретно на активността ѝ на член на Европейския парламент).

Подчертава се също по този начин, че Елена Йончева като член на комисията LIBE, постоянно се изрича против политическата корупция в своята страна, като се има поради по-конкретно, че тя беше част от парламентарната делегация, която посети България на 23 и 24 септември 2021 година като част от мониторинга на ситуацията с правилата на правовата страна в България.

В претекстовете се показва още, че българският евродепутат е осъдил неналичието на следствие на корупцията по високите етажи на властта в своята страна като проверяващ публицист, а по-късно и като член на националния парламент, и продължава да я осъжда като член на Европейския парламент.

Цитира се и изказване на Съюза на българските публицисти от януари 2019 година година, съгласно което наказателното гонене против Елена Йончева е обвързвано с нейните следствия и е опит да се нападна свободата на изложение на мнение на политически конкурент.

Като претекст за решението на Европейския парламент е взет поради и фактът, че досъдебното произвеждане беше стартирано против нея едвам на 31 август 2018 година, т.е. в миг, когато нейната политическа ангажираност беше добре известна, до момента в който твърдяното нарушаване против нея е почнало през 2010 година, както и че сходно закъснение на дейностите не е обосновано по безапелационен метод. Екологичен потенциал стимулира решението си и с обстоятелството, че правосъдното произвеждане беше стартирано след сигнал от двама депутати, които са политически съперници на Елена Йончева.

Взимат се поради и документите, предоставени на Европейския съд по правата на индивида, които разкриват, че телефонен диалог по отношение на политическото гонене на Елена Йончева е бил оповестен на 12 юни 2020 година от няколко български електронни медии, и като има поради, че експертен отчет, прибавен към преписката, стига до извода, че един от гласовете е този на българския министър-председател.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР