С голямо мнозинство Българският лекарски съюз (БЛС) реши да подпише

...
С голямо мнозинство Българският лекарски съюз (БЛС) реши да подпише
Коментари Харесай

Разбраха се! БЛС ще подпише Националния рамков договор за 2018

С огромно болшинство Българският лекарски съюз (БЛС) реши да подпише нов рамков контракт с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението беше взето с 229 гласа „ за “, 28 „ срещу “ и седем „ въздържал се “ на ексклузивен събор на организацията, състоял се през днешния ден на фона на свадите със отговорностите на Касата, оповестява bTV.
В новия рамков контракт са планувани спомагателни 150 млн. лв. за повече от 130 клинични пътеки. Голяма част от парите за пътеките, по които работят общинските лечебни заведения, също са увеличени.
„ Това, което е реализирано до сегашния миг и е признато от НЗОК и БЛС като текстови промени в бъдещия контракт на НРД 2018, в тези стойности договорът да бъде подписан. Това значи 1,4 милиарда за доболнична помощ, 214 милиона за извънболнична помощ и 229 хиляди в профилирана извънболнична помощ “, сподели ръководителят на БЛС доктор Венцислав Грозев.
Призива на финансовия министър Владислав Горанов да не се актуализира рамковият контракт поради свадите с Касата лекарите дефинираха като „ вмешателство “.
В тазгодишния рамков контракт предпочитана тежест е дадена на майчинското и детското опазване на здравето, както и на ражданията.БЛС съумя да контракти съществено нарастване на цени в над 130 клинични пътеки в болнична помощ, както и повишени размери и цени на прегледи в извънболничната. Увеличени са още по-голямата част от клиничните пътеки, по които работят и общинските лечебни заведения, както и пътеките за рехабилитация и долекуване, се споделя в прессъобщение на БЛС.
Значително повишени параметри са реализирани и в извънболничната помощ. В първичната е даден приоритет със повишени цени и размери на профилактичните прегледи за деца до 18 година Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.
При експертите първичният обзор е повишен с 1 лева
Тази година е обърнато и съществено внимание на социалнозначимите болести в рискова група при дамите от 30 до 40 години. Те годишно ще се възползват от профилактичен обзор при гинеколог с опция за проучване на цитонамазка. Увеличени са и размерите за мамографско проучване с оглед ранно разкриване на злокачествени болести на гърдата, се показва в известието.
В клиничните лаборатории също са планувани по-големи размери, нужни за първичната профилактична и диспансерна активност на общопрактикуващите лекари.
„ Тазгодишните резултати в разпределението на средства ще покачат качеството на здравната услуга и съответно ще отговорят на потребностите на пациентите “, разяснява Грозев.
Рамковият контракт следва да бъде подписан идната седмица и да влезе в действие от 1 април.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР