С гласовете на всички политически групи и без никакви пререкания

...
С гласовете на всички политически групи и без никакви пререкания
Коментари Харесай

СОС даде на районните кметове програмата за санирането

С гласовете на всички политически групи и без никакви пререкания Столичният общински съвет одобри отчет на кмета Васил Терзиев, с който районните кметове се дефинират за админи и водещи сътрудници по програмата за санирането на многофамилни жилищни здания в столицата. Около този отчет предходната седмица се сътвори напрежение, защото в началото той бе изключен от дневния ред на предходната сесия на градския парламент с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и по-малките групи в СОС. Впоследствие точно те внесоха предложение за провеждането на изключително съвещание през днешния ден, на което той да бъде гласуван. Мотивът на съперниците на ПП/ДБ/ " Спаси София " бе, че отчетът на Терзиев не е минал за разискване през отрасловите комисии на СОС и че това го прави уязвим при възможни правосъдни обжалвания.

Това е вторият стадий от програмата за саниране, в който кандидатстващите етажни собствености могат да разчитат на до 80 на 100 съфинансиране от страната при 20 на 100 самоучастие. На процедура за този стадий към този момент не може да се кандидатства, защото срокът за внасянето на документи от сдружения на притежателите, регистрирани по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, изтича вдругиден, на 29 февруари. Днес от групата на кмета Васил Терзиев - ПП/ДБ/СС, прецизираха, че огромна част от кандидатстващите сдружения към този момент са внесли документите си и с признатото решение се разрешава на Столична община да се включи в плана на Министерството на районното строителство и благоустройството. При разискванията стана ясно, че още м.г. районните кметове на " Средец " Трайчо Трайков и на " Слатина " Георги Илиев са внесли писма, че домсъвети на блокове са кандидатствали за втория стадий на програмата и че с цел да придвижат документите, те би трябвало да бъдат избрани за админи и водещи сътрудници.

Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ, която така наречен Югозападен регион за обмисляне (Област София, Софийска област, Област Кюстендил, Област Благоевград и Област Перник) може да получи, е в размер на 47 078 400 лева Както стана дума, утвърдените здания ще получат до 80% безплатно финансиране. Минималният размер на декларираните средства по всеки самостоятелен план за сграда/блоксекция е 50 000 лева, а оптималният – 9,5 млн. лева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР