С гласовете на управляващата коалиция германският парламент решение, с което

...
С гласовете на управляващата коалиция германският парламент решение, с което
Коментари Харесай

"Без нови условия от България": Бундестагът призна македонската идентичност и език

С гласовете на ръководещата коалиция немският парламент решение, с което декларира, че " Северна Македония би трябвало интензивно да бъде подкрепяна по пътя към Европейския съюз ", само че и че " признава македонската просвета, еднаквост и език ".

Обяснението за второто решение, разказано в на признатата резолюция, е, че македонският език и просвета попадат в полето на многообразието и културното завещание в границите на Европейския съюз. Същевременно гласуването се очакваше с вяра от властта в Скопие, която го разтълкува като поддръжка в сложен миг от разногласието с опозицията, която продължава да упорства за гаранции за македонската еднаквост на европейско равнище, с цел да поддържа вписването на българите в конституцията.

Македонският министър председател Димитър Ковачевски благодари в четвъртък вечерта на " Германия и Бундестага " за мощната поддръжка по пътя към Европейския съюз, " изключително за " потвърждаването и признаването на македонската еднаквост, език, просвета и характерности ". Малко преди този момент, на откриването на Преспанския конгрес за разговор в Струга, посочи мястото на Берлин като максимален покровител на евроинтеграцията на Скопие.

Освен това Бундестагът изисква от държавното управление редица стъпки като поддържа на промените и работа на равнище Съвет на Европейски Съюз за отваряне на първия преговорен клъстър, да се окаже помощ за правосъдната промяна и тази на администрацията и да се даде опция за присъединяване на Скопие в в " привлекателни междинни стъпки " от работата на блока.

Европейски Съюз да не застива поради двустранни спорове

Приетият текст " Активна поддръжка на Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз " съдържа апел към България " да се въздържа от слагане на спомагателни условия ", откакто компромис за въвеждането на такива бе реализиран предходната година; вписването на българите в конституцията бе измежду тях. Този апел би трябвало да бъде насочен от федералното държавно управление.

В резолюцията се изяснява и че присъединението на Северна Македония към Европейския съюз подхожда на ползите на блока, а триумфът по този път ще е значим знак за целия район. Ковачевски и други представители на властта неколкократно акцентираха през вчерашния ден в Струга като " задача допустима " завършването на евроинтеграцията на Скопие и други в района до 2030 година

 Германският Бундестаг разисква признание на македонската просвета, еднаквост и език Германският Бундестаг разисква признание на македонската просвета, еднаквост и език

От друга страна, Бундестагът " вижда заплахата досегашният развой на разширение на Европейски Съюз да стане още веднъж причина " Европейски Съюз да застине " поради двустранни спорове. Споменава се включването на българите в конституцията като условие, добавено в преговорната рамка, приветстват се и напъните на София и Скопие да водят разговор по нерешените въпроси, който би трябвало да се форсира. Изтъква се и значимата отговорност на опозицията за " опазването на публичния мир " и " провеждането на курса, насочен към демократични промени ".

" Германия е най-големият покровител " на македонската евроинтеграция, само че " и без резолюция идентичността ви е гарантгирана ", сподели външният министър Буяр Османи, запитан от публицисти за смисъла на тази резолюция. " В общество, в което се разбираме, няма да има потребност от такива резолюции. Но е добре да подсетим (България - бел. ред.), че не може да се беседва за идентичността, по тази причина е добре. "

" Въпросът е дали ще сме способни да осезаем момента. Допреди 20 години бяхме на едно равнище (в статута си по пътякъм Европейски Съюз - бел. ред.) със Словения и Хърватия. Имаме шанса да пресъздадем това и след 20 години. Да не го губим. "

 Лидерът на водещата македонска албанска партия: Няма по-добро решение от регистриране на българите в конституцията Лидерът на водещата македонска албанска партия: Няма по-добро решение от регистриране на българите в конституцията
Алтернативин оферти

Отхвърлено е настояването на опозиционния Християндемократичен съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), предложил резолюция за вероятностите на всички шест страни от Западните Балкани отвън блока и за полагане на старания в Берлин за " неотложно " доближаване на тези дърэжави с Европейски Съюз с формати като асоциирано партньорство към Общата външна политика, политика на сигурност и защита.

Не бе признат и текст от " Алтернатива за Германия ", съгласно който да вземем за пример е нужно подсилване на правата на сърбите в Косово или промяна в Босна като унищожаване на поста висш представител на интернационалната общественост или основаване на отдела териториална единица за хърватите (Босна и Херцеговина е разграничена на две съществени единици, бошняшко-хърватската Федерация Босна и Херцеговина и обитаемата най-вече със сърби Република Сръбска).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР