С гласовете на ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България и

...
С гласовете на ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България и
Коментари Харесай

Ключовият закон за БНБ влиза в зала на второ четене

С гласовете на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи Народното събрание за Българската национална банка (БНБ) на 19.01.2024 г. 

 

Вносител на законопроекта е Министерският съвет. С него се цели застраховане на правната интеграция на българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон за Българска народна банка да влезе в действие от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

Със законопроекта за Българска народна банка се урежда статутът на еврото като парична единица, както и определянето на дизайна на националната страна на разменните евромонети, стартирането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. Преодоляват се и всички правни несъответствия, регистрирани в отчетите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, отнасящи се до устройствения закон за Българска народна банка.

 

Не се плануват промени по отношение на настоящото законодателство във връзка с процедурата по желание на състав на Управителния съвет на Българска народна банка. Управителят на банката ще продължи да се избира от Народното събрание. По предложение на шефа Народното събрание избира и подуправителите-ръководители на главните ръководства, а точно „ Емисионно “, „ Банково “ и „ Банков контрол “. Другите трима членове на Управителния съвет се назначават от президента на републиката. Мандатът на членовете на Управителния съвет остава шест години.

 

В законопроекта е регламентирано и ръководството на аварийните активи на Българска народна банка, които не са свързани с паричната политика на евросистемата. Разписана е и опцията Българска народна банка да ръководи непознати активи - на ЕЦБ, на централни банки отвън евросистемата или на интернационалните организации, както и на държавни институции и органи, общини и други локални лица и фондове, основани със закон.

В програмата на Народното събрание е и първото четене на промени в Закона за отбрана на растенията, Закона за ветеринарномедицинската активност и Закона за фуражите.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР