С гласовете на 137 народни представители парламентът създаде Временна комисия

...
С гласовете на 137 народни представители парламентът създаде Временна комисия
Коментари Харесай

Създадоха Временна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти

С гласовете на 137 народни представители Народното събрание сътвори Временна комисия за отбрана на правата на психичноболните пациенти. 

В състава ѝ влязоха - ръководител Деница Сачева и Костадин Ангелов от ГЕРБ, Стела Николова и Росица Пандова от ПП-ДБ, Маргарита Генчева и Георги Георгиев от " Възраждане ", Севим Али и Хатидже Георгиева от Движение за права и свободи, Валентина Димова и Смиляна Нитова от Българска социалистическа партия, Цветан Предов и Станислав Богдански от " ИТН ".

Временната комисия ще би трябвало да изследва какви нарушавания са установени у нас от Европейския комитет за отбрана от изтезания и от българския омбудсман. Ще се приготвят и законодателни промени, като вносителите от ПП-ДБ желаят отпадане на запрещението и деинституционализиране на местата за настаняване, оповестява.

Стела Николова от ПП-ДБ изнесе данни на Европейския комитет срещу изтезанията. Според данните в болничното заведение в град Бяла пациентите са измъчвани, а атмосферата е затворническа.

Бранимир Балачев от ГЕРБ изрази запаси по отношение на отпадането на запрещението: " Очевидно вносителите нямат концепция какво съставлява запрещението - по кое време, по какъв начин и по какъв метод се постанова ".

Стела Николова отговори: " Тази комисия ще се занимава с института на запрещението. Ще работим в посока той да бъде преобразуван в нещо друго.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР