С гала концерт в Дома на културата Борис Христов“ Държавна

...
С гала концерт в Дома на културата Борис Христов“ Държавна
Коментари Харесай

70 години Опера Пловдив - честванията започват с гала концерт тази вечер

С церемония концерт в Дома на културата „ Борис Христов “ Държавна опера - Пловдив поставяначалото на честванията, с които отбелязва своя 70-годишен юблей.На днешния ден през 1953 година се е състоял първият оперен театър в Пловдив – „ Продадена булка “ от Бедржих Сметана.

Гала концертът е със специфичното присъединяване на известни артистите, свързани с историята на Операта в града в разнообразни интервали – Александрина Пендачанска, Мариана Пенчева, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Александър Носиков, Марк Фаулър, Михаил Пулиев и други

Първата част на концерта е отдадена на българското изкуство с творби от Парашкев Хаджиев, Любомир Пипков, Димитър Ненов, Веселин Стоянов, а във втората част са включени арии, дуети и ансаблим из опери на Сметана, Верди, Пучини, Понкинели.

Над 200 актьори и чиновници, посветили забележителна част от живота си на оперния спектакъл в Пловдив ще вземат участие в спектаклите и концертите.

На диригентския пулт ще застанат Диан Чобанов, Лучано Ди Мартино и Григор Паликаров.

Празничните планове, свързани с кръглата годишнина, не престават през целия креативен сезон, като кулминационната точка ще бъде през месец май 2024 година

В спектаклите вземат участие солистите Август Методиев, Александър Носиков, Вера Гиргинова, Георги Султанов,Евгений Арабаджиев,Евгения Ралчева, Елена Чавдарова- Иса, Димитър Зашев, Мария Анастасова,Марияна Панова, Марк Фаулър, Момчил Караиванов, Михаил Пулиев,Свилен Николов, Таня Иванова.

Програмата през тази седмица:

16.11 (четвъртък)

Хорът на Опера Пловдив под диригентството на Драгомир Йосифов ще извърши едно от най-съкровените творения на православната музика – „ Всенощно бдение “ от Рахманинов на 16-ти ноември в Митрополитски храм „ Сухопътни войски. ВМЧЦА МАРИНА “ от 18 часа. С концерта Опера Пловдив и Пловдивска Митрополия насочат обръщение за силата на Изкуството и Духовността. Концертът е с вход свободен.

Приемствеността ще бъде фокус на камерния концерт „ Поглед в бъдещето “ на лауреати от състезания – ученици на Национално учебно заведение за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков “- Пловдив на 16 ноември от 19 часа в Дом на културата.

17.11 (петък)

В празничната стратегия Балетът на Опера Пловдив ще показа своя премиерен театър за цялото семейство „ Лешникотрошачката “ от Чайковски, дружно с Оркестъра на Опера Пловдив.

Мост сред минало и настояще ще бъде Срещата на поколенията – кръгла маса „ Историята и наследството на Опера Пловдив “ с модератор Андрей Андреев, изкуствовед и някогашен шеф на Операта, на 17 ноември от 14 часа в Голяма конферентна зала в Дом на културата.

След началото на честванията през ноември, празничните събития ще продължат през декември с премиера на операта „ Бохеми “, с която Опера Пловдив дава път на млади реализатори при започване на креативната си кариера след извършен интернационален конкурс, на който се явиха над 50 актьори от целия свят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР