С фалстарт започна и гледането на мярката за неотклонение на

...
С фалстарт започна и гледането на мярката за неотклонение на
Коментари Харесай

Фалстарт и на делото срещу кмета на Омуртаг - той все още е в болница

С провал стартира и гледането на мярката за неотклонение на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов, упрекнат в корупционни схеми. Причината е, че здравословното положение на задържания не разреши той да се яви в съда в Търговище. Припомняме, че след профилираната акция в понеделник, при която той и татко му бяха арестувани Ешрефов получи рецесия и беше диагностициран с микроинсулт. Той продължава да е в болничното заведение в Омуртаг.

Първоначално прокуратурата предложи гледането на " мярката за непрекъснато неотклонение " на Ешреф Ешрефов да бъде в болничното заведение в Омуртаг. Въпреки направената подготовка малко по-късно, съвещанието беше преместено в съда в Търговище, само че без наличието на кмета. В залата двамата юристи на Ешрефов, пледираха, че е неприемливо той да отсъства.

" Според мен не може. Дори и да го доведат до правосъдна зала, не знам дали осъзнава какво се случва сега поради това, което е открито, като положение ", сподели Калин Маречков - юрист на Ешреф Ешрефов.

Наложи се да бъде направена къса пауза, с цел да се реши дали съвещанието да продължи без Ешрефов. По-късно арбитър Драганов постанови, че приключва съвещанието. Така автоматизирано отпадна и мярката „ задържане под стража “ за 72 часа заради приключването ѝ. Драганов постанови незабавно да се направи на обвинения експертиза от медицински експерти от Шумен. Прокурорът по делото Николай Гугушев не възрази на решението на съда.

" Какво смятам или не смятам, това е обособен въпрос, само че има Европейска спогодба за правата на индивида. Има Конституция на Република България, има Процесуален кодекс. Прокуратурата по никакъв метод не може да не преценява своите дейности със закона. Тоест, ние съблюдаваме дейностите си със закона ", съобщи Николай Гугушев - прокурор.

Припомняме, че Ешреф Ешрефов и татко му Хасан Хасанов бяха задържани по обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група, обвързвана с длъжностни закононарушения. Мярката на Хасанов беше гледана късно нощес, като съдът го остави в ареста за непрекъснато. Следващото съвещание за мярката за неотклонение на кмета на Омуртаг е на 28 февруари.

Репортер: Даниела Василева


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР