С факелно шествие в столицата и в Русе членове и

...
С факелно шествие в столицата и в Русе членове и
Коментари Харесай

ВМРО с факелно шествие изгори копие от Ньойския договор

С факелно шествие в столицата и в Русе членове и симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация означиха 102 години от подписването на Ньойския кротичък контракт под мотото " Борбата продължава! ".

На 27 ноември 1919 година е подписан Ньойският кротичък контракт. България губи към 10 % от територията си и са й наложени непостижими за тези времена репарации и ограничавания. Договорът е подписан от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Ньойският контракт за мир е натрапен на България след провалянето й в Първата международна война (1914-1918).

" Ньойският кротичък контракт е в действителност Ньойски диктат. Той е срамна част от българската история, като оставя обитаеми с българи земи отвън рамките на страната ни ", сподели регионалният координатор на Вътрешна македонска революционна организация в Русе Траян Тотев.

 Русе
Русе
Снимка: БТА

Шествията, проведени от Вътрешна македонска революционна организация, приключиха със алегорично изгаряне на копие от Ньойския кротичък контракт, а с едноминутно безмълвие бе почетена паметта на починалите за свободата на България.

 София
София
Снимка: Bulphoto

 София
София
Снимка: Bulphoto

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР