„С евролидерите обсъдихме общ кохезионен споделен фонд за бежанците от

...
„С евролидерите обсъдихме общ кохезионен споделен фонд за бежанците от
Коментари Харесай

Петков: Евролидерите одобриха идеята ни за споделен фонд за бежанците от Украйна

„ С евролидерите обсъдихме общ кохезионен споделен фонд за бежанците от Украйна, тъй че европейското семейство дружно да може да заплати разноските, а не всяка страна да се оправя поединично “.

Това сподели в Брюксел министър председателят Кирил Петков. Той е удовлетворен, че точно България е била водещата страна, която е направила това предложение.

По думите му европейската взаимност е доста значима в този миг и е получил огромно утвърждение от останалите евролидери. През идващите дни Европейската комисия се чака да предложи разнообразни разновидности.

„ Успяхме да вкараме като концепция и това, че би трябвало да го създадем по доста транспарантен метод - не да се дават едни пари на едни държавни управления, а да се дава на всеки един емигрант дневно за избран интервал от време “, изясни Кирил Петков.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е декларирала, че това е доста положително предложение и ще работи в идващите дни, с цел да се върне с практични оферти по тази тематика, посочи българският министър председател.
На въпрос от кое място ще дойдат тези пари Петков разясни, че те ще бъдат от остатъчни средства по всички други стратегии и не става въпрос за нов заем.
„ Сумите, които се говореха, за начало са от рода на 10 милиарда за Европа. Всичко зависи от броя на бежанците, които ще влязат “, добави министър председателят и още веднъж посочи, че България е поела водачеството в тази полемика и това е регистрирано положително от всички евролидери.

Относно икономическите последици от войната в Украйна той съобщи, че сега влизаме в една „ не доста позитивна обстановка “ на европейско равнище, при която има високи цени на петрола и газа, които повишават инфлацията, само че по едно и също време с това понижават растежа – така наречен стагфлация.

„ В тези интервали тактиката е доста характерна – от една страна, Европейската централна банка ще понижава паричната маса в Европейски Съюз и по едно и също време с това всички държавни управления дружно би трябвало да подтикваме стопанските системи си, тъй че да има напредък “, изясни още министър председателят.

"Тези рецесии могат да се борят доста по-добре, когато работим дружно и в синхрон, в сравнение с всеки да се избавя самичък. Това е добре за нас, тъй като сме дребна стопанска система и със относително невисок стандарт на живот. Бидейки част от европейското семейство ни дава късмет да имаме по-добра позиция, в сравнение с в случай че трябваше да се справямае сами ", на мнение е Кирил Петков.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР