С едночасовата си реч от понеделник вечер Владимир Путин отрече

...
С едночасовата си реч от понеделник вечер Владимир Путин отрече
Коментари Харесай

Путин подготвя идеологическата основа за пълномащабна война срещу Украйна. Стефан Тафров пред Свободна Европа

С едночасовата си тирада от понеделник вечер Владимир Путин отхвърли държавната традиция на Украйна и я уточни като опасност за Русия. Такава теза изрече във вторник пред Свободна Европа дипломатът и някогашен заместник-министър на външните работи Стефан Тафров .

"Този разказ, който разпростра Путин, в действителност приготвя идеологическата основа за пълномащабна война против Украйна ", сподели Тафорв. И добави, че с дейностите си на процедура Москва е напуснала Минските съглашения, което унищожава "дипломатическата рамка " за деескалация на напрежението.

От думите на Тафров стана ясно, че намирането на дипломатическо решение е малко евентуално. "Дипломацията търси някакви пресечни точки. Не може унищожаването на едната от страните да бъде такава причина ", аргументира се дипломатът.

Следва цялостният текст на изявлението:

- Г-н Тафров, какво чухме през вчерашния ден от съветския президент Владимир Путин?

- В своето едночасово изказване съветският президент в действителност сподели, че Украйна няма държавна традиция. Че самостоятелна Украйна е надали не колониално подчинена на Запада и надали не съставлява опасност за сигурността на Русия, тъй като на нейна територия могат да се разположат нуклеарни оръжия.

Това беше извънредно обезпокоително изказване. Този разказ, който разпростра Путин, и в който имаше огромна историческа част, в действителност приготвя идеологическата основа за пълномащабна война против Украйна. Както и за унищожаването на Украйна като самостоятелна страна. Това е терзанието на множеството наблюдаващи по света.

- Какво предвиждате да се случи в кратковременен проект?

- За страдание решението на Русия да признае така наречен самостоятелни републики и излизането ѝ от Минските съглашения, унищожава дипломатическата рамка в напъните за деескалация на рецесията. И в този момент би трябвало да се измисли нещо друго, а не е ясно какво ще бъде то. За да се създадат по-нататъшни опити за прекъсване на ескалацията, тъй като за деескалация към този момент не може да се приказва. Но за прекъсване на ескалацията, това е задачата.

- След нощес това допустимо ли е?

- Не съм сигурен, че това е допустимо. Защото, когато имаш толкоз радикална идеологическа основа, в която в действителност отричаш правото на битие на своя конкурент, това води до принуждение. Неизбежно е и няма какво да направи дипломацията. Дипломацията търси някакви пресечни точки и някакво засрещане на ползите. Ето за какво не може унищожаването на едната от страните да бъде такава причина.

- Снощи министър председателят Кирил Петков незабавно казаното от Владимир Путин. Днес Румен Радев не употребява тази дума. Все отново назова двете републики "така наречени ". Ще има ли опълчване в българската политика на база Украйна?

- Премиерът Петков и външният министър Генчовска излязоха с доста бързи и доста безапелационни позиции. Бяха в синхрон със своите сътрудници от останалите страни-членки на Европейския съюз (ЕС). Изрично споделиха, че България ще работи солидарно със своите европейски сътрудници. И това е добре.

Преди малко излезе новината, че Германия няма да сертифицира газопровода и се ориентира към солидни и солидни наказания против Русия. Очаквам България да поддържа тези наказания. Това би било разумно продължение на българската позиция.

- Смятате ли, че точно решението на България за наказания против Русия може да се окаже препъникамък за новото държавно управление, поради многоликата коалиция?

-Мисля че не виждам такава сериозна заплаха. Тъй като по мнение на всички става дума за жестоко нарушаване на интернационалното право. Санкциите са въпреки всичко един кротичък инструмент за справяне със обстановката. Друг е въпросът до каква степен сполучлив ще бъде този инструмент.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР