С едно тихо обществено обсъждане служебния кабинет е на крачка

...
С едно тихо обществено обсъждане служебния кабинет е на крачка
Коментари Харесай

Държавата отново се отказва от стотици милиони от тол такси за превозвачите

С едно безшумно публично разискване служебния кабинет е на крачка да отсрочи повишаването на тол таксите за тежкотоварните коли. Това трябваше да се случи на 1 януари 2023 година, само че на 22 декември, един работен ден преди коледните празници, беше. Краят на разискването е през днешния ден, 5 януари 2023 година И действително всичко това остана неусетно от обществото.

Всичко това се случва и на фона на новината, че

Регионалният министър Иван Шишков, в чийто сектор попада тол системата, от месеци обществено разяснява по какъв начин в бъдеще няма да има задоволително пари за огромни пътни планове като автомагистрала " Черно море " или завършването на " Хемус ". Затова е необичайно, че страната за следващ път се отхвърля да събере съответните пътни такси от тежкотоварния трафик. Така обещаните единствено преди няколко месеца няма да се случат.
Тежко е, отлагаме тола
Високата инфлация, следствията от COVID-19, войната в Украйна - всичко това е посочено като причина за отлагането на новите ставки на тол таксите. " Пандемията докара до понижено търсене на артикули и услуги, което докара до понижени доходи за превозвачите. Ако в този миг се приложи плануваното на по-ранен стадий, нарастване с към 50% на тол таксите, това може в допълнение да повлияе върху способността им да се възстановят от икономическите резултати на пандемията ", се показва към отчета на плана на постановлението.
Реклама
При сухопътния транспорт през 2021 година имаше устойчиво възвръщане и растежи на приходите с помощта на мощното търсене на транспортната услуга и растежа на цените на горивото, камионите и труда, за 2021 година

Очаквано браншът посреща концепцията топло. От Съюза на интернационалните превозвачи акцентират, че увеличението на тол таксите ще докара до повишение на цените на крайните консуматори да вземем за пример и са написали следното в мнението си: " Напълно поддържаме отлагането на периода на въвеждане на по-високи тол такси, тъй като това ще разреши осъществяване на справедлив разбор на обсега на тол мрежата и може да разреши актуализиране на платената пътна мрежа за повишение на таксите за пътища, натоварени с директен трафик, и облекчение на пътища, употребявани за вътрешни доставки, което би разрешило повишение на приходите от тол такси без доста повишение на вътрешните транспортни разноски за бизнеса и крайните консуматори в страната. "

" Тол системата в България беше въведена с цената на голям брой взаимни отстъпки във връзка с софтуерна подготвеност и правилната й употреба. Отлагането на нарастването на таксите с шест месеца ще даде най-сетне опция за обзор на цялостната тол система и премахване на редицата нейни дефекти ", пишат от Асоциация на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътищата. Те показват редица проблеми, което е много притеснително, защото системата към този момент над три години се експлоатира.

Подкрепа са изразили и Националното съдружие на българските спедитори (НСБС) и Националното съдружие на превозвачите на насипни товари.
Реклама Поредица реверанси
През април 2019 година по време на ръководството на ГЕРБ

Таксите от април 2019 година бяха посрещнати със мощно неодобрение и избрани като прекомерно високи от сектора. За протокола - те бяха по- ниски от тези, които в този момент ще се одобряват, в някои категории даже и в пъти по-евтини.

През юли 2019 година

Първият период за въвеждане на системата беше 16 август 2019 година, само че
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР