С единадесет киносалона, десетки заведения и ресторанти, няколко нощни клуба

...
С единадесет киносалона, десетки заведения и ресторанти, няколко нощни клуба
Коментари Харесай

Тенис арена за 18 хил. зрители в мола

С единадесет киносалона, десетки заведения и заведения за хранене, няколко нощни клуба и двуетажно пространство за експозиции " О2 " в Лондон е не просто място за концерти и спорт.

По създание оборудването, издигнато в по-голямата си част върху някогашния " Милениум доум ", съставлява един голям търговски център, в който се обитава най-посетената зала в света.

Между 12 и 19 ноември лондонската зала одобри най-голямото тенис събитие отвън шампионатите от Големия шлем - финалите на АТП. Надпреварата, която събира осемте най-хубави в света през сезона, беше извоювана от Григор Димитров. Той стана първият дебютант, триумфирал в заключителния шампионат на АТП, откогато той стартира да се организира в " О2 сцена " през 2009 година

Само за първите си осем години в английската столица финалите на АТП са били посетени от 2.1 милиона души. През 2016 година, когато локалният любим Анди Мъри завоюва купата и първото място в международната класация в директна борба с Новак Джокович във финала, шампионатът е бил следен онлайн от 252 481 фенове.

Тази година арената, чийто потенциал за тенис мачове е 17 800 седящи места, още веднъж беше посетена от близо четвърт милион души.

Официални данни към момента липсват, само че при междинна цена на билетите от към 60 паунда това носи доходи от 15 млн. паунда.

 Тенис сцена за 18 хиляди фенове в мола
© Александър Иванов

Най-добрата сцена

Зала " O2 " е втората най-голяма тенис сцена в света след централния корт " Артър Аш " на US Open, който събира малко над 23 хиляди фенове. Това, което несъмнено прави гледането на спорт в лондонската зала извънредно прекарване, е нейната звучност.

Вътрешната страна на покрива, стените, балконите и даже седалките са направени по този начин, че да всмукват звука. Заради съвършената звучност звуковите резултати са едно от нещата, които отличават финалите на АТП от всяко друго тенис събитие.

 Тенис сцена за 18 хиляди фенове в мола
© Reuters

" О2 " е първата предопределена за музикални събития зала, построена в английската столица, от построяването на " Роял Албърт Хол " през 1897 година По време на концерти тя събира малко над 20 хиляди фенове. Въпреки че даже не е най-голямата по потенциал във Англия ( " Манчестър сцена " държи първото място с 21 000 седящи места), " О2 " е най-посетената зала в света.

Лондонската сцена е продала 1.6 милиона билета през 2016 година Това я слага надалеч пред " Медисън скуер гардън " в Ню Йорк (1.05 млн.), " АкорХотелс " в Париж (0.87 млн.), " Манчестър сцена " (0.85 млн.) и " Суидад де Мексико " (0.83 млн.).

През май тази година договорът на " О2 сцена " за домакинство на финалите на АТП беше продължен до 2020 година Предишният договор изтичаше през 2018 година, само че с оглед отличните резултати на досегашните девет издания по всичко наподобява лондонската зала ще остане за дълго дом на шампионата на осемте най-хубави.

 Тенис сцена за 18 хиляди фенове в мола
© Александър Иванов

На разходка в мола

Центърът е ситуиран върху Гринуички полуостров в Югоизточен Лодон. Той е издигнат сред 2004 и 2007 година по план на архитектурното бюро Populos. До него може да се стигне както с градски превоз - рейсове и метро до станция " Норт гринуич ", по този начин и по река Темза.

 Тенис сцена за 18 хиляди фенове в мола
© Александър Иванов

В построяването на центъра вложени към 600 милиона паунда. Той се ръководи от американската компания Anschutz Entertainment Group (AEG), която има контракт за наем за 58 години.

Правата върху името се държат от английския телеком О2. През февруари тази година AGE и О2 удължиха контракта си до 2027 година

Досега телекомът плащаше по 6 милиона паунда на година за правата върху името, само че с новия контракт сумата набъбна до 12.5 милиона на година.

Съоръжението е с общ диаметър 365 метра, вътрешен диаметър 320 метра и обиколка от един километър.

В централната си точка наподобяващата купол сграда доближава височина 52 метра. Приземният етаж се простира върху повърхност от 80 хиляди квадратни метра.

Върху него са ситуирани 25 ресторанта, кафенета и питейни заведения, както и няколко детски къта. Eдно от най-посетените места в центъра е музикалният клуб Indigo. Toй е приспособен за 2350 гости, като има както правостоящия места, по този начин и седящи, наподобяващи амфитеатър.

В неделя, когато се състоя финалът сред Димитров и Давид Гофен, се организираше концерт на Psihe Delia. Събитието беше изцяло разпродадено, а опашките се извиха на 30 метра отвън комплекса.

 Тенис сцена за 18 хиляди фенове в мола
© Александър Иванов

Синеплексът в " О2 " има 11 салона, най-големият от които е за 770 фенове и разполага с третия максимален екран в Лондон и шести по-големина във Англия.

Друга от атракциите в центъра е тъй наречените " Нанагорнище " (Up). Това е платформа с дължина 195 метра. Най-високата й точка, която съответствува с върха на " купола ", обезпечава панорамна панорама към целия град.

Откакто е открита през 2012 година, тази атракция е привлякла над 250 хиляди гости.

 Тенис сцена за 18 хиляди фенове в мола
© Александър Иванов

Любопитни обстоятелства

Ако бъде подложен под водопада Ниагара, комплексът " О2 " ще се изпълни с вода за 15 минути.

Вместимостта на оборудването се равнява на 1100 плувни басейна с олимпийски размери.

Целият размер на комплекса " О2 " се равнява на 13 зали " Роял Албърт Хол ", 10 катедрали " Сейнт Пол " и два стадиона " Уембли ".

Take That държат върха за най-вече продадени билети в зала " О2 " - над 385 000.

Покривът на залата, в която се организираха финалите на АТП, тежи 4500 тона и е с дебелина 1.2 метра.
Всичко, което би трябвало да знаете за: ATP финалите в Лондон (106)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР