С двете си патентовани събития – Международен панаир на традиционните

...
С двете си патентовани събития – Международен панаир на традиционните
Коментари Харесай

С двете си патентовани събития музей „Етър“ ще постигне най-високите международни стандарти

С двете си патентовани събития – Международен панаир на обичайните занаяти и Празник на пестила, музей „ Етър “ ще се стреми да реализира най-високите интернационалните стандарти. За реализацията на всяко от тях ще бъдат отделени нужното време за подготовка, финансов и кадрови запас.

Следващото издание на Панаира ще се организира през 2025 година и още от в този момент стартира издирването и ангажирането на приети майстори от разнообразни страни.

През септември 2024 година ще се организира емблематичния Празник на пестила, а няколко седмици по-късно музей „ Етър “ е хазаин на церемонията по разпределяне на премиите „ Жива “, в която вземат участие значими културни институции от славянски страни, а уредник е авторитетната интернационална фондация „ Форум за славянски култури “.

Тази информация бе оповестена след съвещание на Оперативното бюро на Международния панаир на обичайните занаяти, в което взеха присъединяване представители на Министерство на културата, Община Габрово, Българска академия на науките, Задругата на майсторите на национални художествени занаяти, университетските среди и други Кметът на Габрово Таня Христова ръководи съвещанието.



Организационната конструкция на Международния панаир на обичайните занаяти в музей „ Етър “ ще бъде усъвършенствана, с цел да дава отговор на измененията от последните години. Въвежда се едностепенен орган на ръководство, който заменя досегашните Оперативно бюро и Организационен комитет. Мотивите са свързани с нужда от по-бързо и оперативно взимане на решенията и тяхното одобряване. Опитът, добит от музей „ Етър “ в интернационалните контакти също е в интерес на тази смяна. Организациите, в които музеят членува имат органи на ръководство, които по едно и също време подкрепят работата и могат да вземат бързо оперативните решения. Едностепенният орган на ръководство дава опция за по-голяма еластичност при организацията на Панаира и подписването на нужните документи.

Пред членовете на Оперативното бюро бе регистрирано, че по време на Панаира през 2023 година в Международното занаятчийско ревю вземат участие 55 майстори от Армения, Унгария, Иран, Сърбия, Грузия, Турция, Естония, Малта, Румъния, Словакия и България. Чуждестранните изложители са 30, а българските – 25.

Акцент в програмата на Панаира е Майсторската конкуренция в занаята куюмджийство. В нея са включени шест майстори от пет страни – Малта, Румъния, Турция, Македония и двама от България. Задачата им е да изработят детайл от пафти, благосъстоятелност на Регионален исторически музей – Шумен, както и всеки от тях да показа авторски предмет, направен с техниката филигран.

По време на Панаира в Съревнованието за младежи в бижутерски умения, се конкурират възпитаници на Националната гимназия за приложни изкуства Св. Лука – София, компетентност „ Художествена обработка на метали “ и двама студенти от Национална художествена академия от компетентност „ Метал “. На тях им е предоставено да изработят имитация на старинна обица от фонда на музей „ Етър “.

За четвърти следващ път в програмата на Международния панаир на обичайните занаяти е осъществено ревю базар АртЗона, което има за цел да разпространява занаятчийската просвета, посредством авторския почерк на създатели, представящи модерното приложение на обичайни занаятчийски техники.

В пъстрата музикално-танцова фолклорна стратегия се включват близо 300 реализатори от 8 професионални, любителски, детски и юношески състава.

В рамките на Панаира на 2 септември се организира Международния теоретичен конгрес „ Традиционните занаяти: модерни рефлексии “. В конферентната зала на библиотеката на Техническия университет в Габрово, с отчети и проучвания вземат участие 23 експерти от 9 страни (Словения, Латвия, Сърбия, Армения, Италия, Грузия, Турция, Румъния и България). Модератор на форума е доктор Жюстин Томс (асистент в НБУ), а секретар – доктор Ваня Донева (гл. ас. в музей „ Етър “). Пленарният отчет, отдаден на развиването на занаятите в ново и най-ново време, е изнесен от проф. доктор Светла Димитрова, шеф на музей „ Етър “.

На Панаира са показани изложбите „ Хърватско нематериално културно завещание в описите на ЮНЕСКО “ и „ Арменски обичайни носии, обичаи и мода “. За първи път се организира фотографски състезанието „ Етнообектив: Панаир на занаятите “.

През трите дни на Панаира музей „ Етър “ е посетен от близо 9 000 български и задгранични жители.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР