С две национални програми страната ни се бори срещу вредните

...
С две национални програми страната ни се бори срещу вредните
Коментари Харесай

МЗ отделя 242 хил. лв. за борба срещу цигарите, алкохола и наркотиците

С две национални стратегии страната ни се бори против нездравословните зависимости, оповестиха от Министерство на здравеопазването.
Дейностите за ограничение на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол в Република България се извършват според Национална стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания (НППХНБ) 2014-2020 година, за които здравното ведомство отделя 190 000 лв..
Тези за ограничение на използването и злоупотребата с наркотични субстанции се извършват според Национална тактика за битка с опиатите (НСБН). Бюджетът там е 152 000 лв..
От здравното ведомство изясняват, че средствата по първата стратегия са ориентирани за: Повишаване на равнището на осведоменост, образование и включване на популацията в действия по програмата 47 000 лева
Изграждане на потенциал и умения за консултиране и поддръжка у медицински и немедицински експерти - 17 500 лева.; Реализиране на действия, ориентирани към ранно разкриване на водещите хронични незаразни заболявания - 125 500 лева
Тези действия се извършват целогодишно от Регионалните здравни инспекции и Националния център по запазване на публичното здраве и разбори. По НППХНБ от посочените финансови средства 40 000 лева са разпределени на 28-те РЗИ в страната за осъществяване на съответните действия.
През 2019 година в страната са осъществени забележителен брой действия по промоция на здраве и профилактика на заболяванията измежду деца и възпитаници. Те са ориентирани към ограничение на рисковите фактори, свързани с метода на живот (тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска физическа интензивност, приложимост на алкохол и други); биологичните фактори на риска за хроничните незаразни заболявания – нараснало артериално налягане и затлъстяване; пътнотранспортен травматизъм и други.
Ограничаване на тютюнопушенето. По самодейност на СЗО обичайно са маркирани два международни здравни дни: 31 май – Световен ден без тютюн на тематика „ Тютюнопушене и здраве на белите дробове “ и 21 ноември – Международен ден без тютюнопушене на тематика „ Спри в този момент, за по-добро здраве на следващия ден “. Организирани са и извършени осведомителни акции, целящи повишение на информираността на хора от разнообразни възрастови и целеви групи.
Проведени са скринингови акции за премерване на въглеродния монооксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и дейни пушачи и установяване на степента на никотинова взаимозависимост, чрез изнасяне на Консултативния кабинет за отричане от тютюнопушене (ККОТ) за младежи в междинни учебни заведения и професионални гимназии.
Ограничаване на злоупотребата с алкохол. Организирани и извършени са информационно-образователни акции: „ Алкохолът е зложелател на здравето и мозъка “, „ Шофирай отговорно и безвредно! “, Месец на трезвеността с мото „ Алкохолът е неверният избор “ - ориентирани най-вече към младежи, за повишение равнището на знанията им във връзка с вредите, породени от използването и злоупотребата с алкохол. Кампаниите включват срещи с алкохолзависими пациенти, проява на алко-очила, надпревари, семинари: „ Употреба и корист с алкохол – последици “, „ Повишаване на здравната просвета “ и др.; излъчени са филмите „ 42 градуса “, „ Път без излаз “ и „ Несъобразена скорост “; извършени са всеобщи мероприятия – Базар навън под мото „ Не на алкохола! Да на любовта! “ (14 февруари) и разпространяване на ЗОМ.
Ежегодно се провежда и огромният Национален училищен конкурс „ Посланици на здравето “, осъществен в границите на програмата. През 2019 година в състезанието, провеждан за 11-та поредна година, участваха рекорден брой възпитаници - над 1 989 от I до XII клас от цялата страна, дружно с техните учители и родители.
Проведени са 2 332 дебата и полемики, 2 788 спортни прояви и 1706 туристически похода, създадени са 85 интернет уеб страницата и електронни книги за здравословен метод на живот. От всички взели участие планове са отличени 46, в следните области: ограничение на рисковите за здравето фактори; създаване на интернет книги и просветителни материали; извършени действия измежду природата; физическа активност; проведени концертни и театрални представления.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР