С две диамантени, четири златни сватби и три бебета, родени

...
С две диамантени, четири златни сватби и три бебета, родени
Коментари Харесай

2 диамантени, 4 златни сватби и 3 бебета в Момчиловци за Деня на християнското семейство

С две диамантени, четири златни сватби и три бебета, родени през 2018 година, родопското село Момчиловци ще отпразнува Деня на християнското семейство и юноша, заяви кметицата Сийка Суркова.
Тя е отправила покана за тържеството на 23 ноември от 17,30 часа във връзка християнския празник „ Въведение Богородично “, който се отбелязва за 15-ти път.
“Целта ни е да запазим традициите, които са съществували години наред в Момчиловци и би трябвало да съществуват и за напред, с цел да има здрав дух и почитание сред поколенията ", споделят от читалището „ Светлина “, където се провежда събитието.
" В днешно време родителите поставят доста грижи децата им да имат материални придобивки, само че каква изгода от всичко това в случай че спечелим целия свят за децата си, а изгубим душите им. Каква изгода в случай че оставим огромно благосъстояние, само че не и положителни деца ", споделя във връзка празника отец Николай Рангелов.
В селото е традиция на този празник да се празнуват кръгли годишнини на двойките с дълготраен фамилен стаж. Символично възрастните двойки още веднъж си споделят " да " и си разменят венчални халки пред околните и съселяните си.
„ В фамилията се посяват семенцата на вярата и основата на християнството при децата. Семейството е опорният дирек, към който се градят нравствеността, добродетелите и възпитанието - всички те остават за цялостен живот. Най-подходящият християнски празник, в който да съберем новородените бебчета и фамилиите с дълготраен брак, е Въведение Богородично - денят на християнското семейство. Така честваме като огромно момчиловско семейство, подсещаме на младите родители за отговорността, която имат към своите деца и отдаваме респект към хората с 50 и 60 години сватбен живот, изпълнили почтено своя дълг към поколенията. Те пък дават своите препоръки за сполучлив брак “, изясни Суркова.
Празникът се отбелязва взаимно с кметството, ОУ " Св. св. Кирил и Методий ", ДГ " Изворче " и храм " Св. св. Константин и Елена " в селото.
От 8 години селото поздравява и фамилиите, които са се сдобили с рожба през календарната година, а от три години празнуващите годишнини от сватбите си фамилии и бебетата се събират дружно като знак на последователност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР