С думата холестерол, ние свързваме диагнозата “атеросклероза. Но дали не

...
С думата холестерол, ние свързваме диагнозата “атеросклероза. Но дали не
Коментари Харесай

Опасен ли е холестеролът? Ето 6-те най-популярни митове

С думата холестерол, ние свързваме диагнозата “атеросклероза ”. Но дали не преувеличаваме, че това вещество е рисково?

Холестеролът е лековит детайл в нашето тяло. Това е липидна лой, формирана в черния дроб. Той се намира във външния пласт - клетъчната мембрана и играе значима роля за естественото действие на тялото. Нивото на холестерола в кръвта нормално се покачва по време на стрес и когато е належащо да се форсира регенерацията на тъканите. Когато холестеролът към този момент не е нужен, част от него, дружно с жлъчката, се връща в черния дроб.

Мит 1. Холестеролът се гълтам единствено с храна.

Това не е по този начин, тъй като тялото създава две трети от това вещество независимо - в черния дроб, надбъбречните жлези, яйчниците, чревните стени. Останалата част от холестерола влиза в тялото с храна от скотски генезис.

Мит 2. Холестеролът в кръвта би трябвало да бъде допустимо най-ниска.

Тялото би трябвало да съдържа несъмнено количество холестерол - не повече от 5 mmol / l, само че не по-ниско от това. Твърде ниското наличие на този липид също е неприятно, защото усилва смъртността при възрастните с 30%.

Мит 3. Яйца и месо - врагове в битката против холестерола

Това е погрешно. Това не са рискови храни, които съдържат холестерол, а остатък. Например, в случай че ядете алено месо със салати, приготвени от сурови зеленчуци, това е здравословно. С остатък на хранителен холестерол, тялото ни неотложно понижава личното си произвеждане. Лекарите разрешават 200 грама чисто месо дневно. Но пилешкото яйце би трябвало да бъде не повече от три на седмица, тъй като един жълтък съдържа към 275 мг холестерол, когато дневната доза е 300 мг.

Мит 4. Холестеролът предизвика атеросклероза.

Смята се, че колкото по-висок е холестеролът, толкоз по-голям е рискът от развиване на заболяването. Това не е напълно правилно. Ако имате здрави кръвоносни съдове, холестеролните израстъци и запушващите плаки няма да се появят ненадейно. Например, в случай че човек пуши и катрана и нездравословните субстанции попадат в тялото му, или в случай че равнището на кръвната му захар е високо, тогава стените на кръвоносните съдове са развалени. В резултат на това, холестеролът може да ги запуши. Когато се натрупва дружно с тромбоцитите, се образуват холестеролни плаки.
Оказва се, единствено по себе си, холестеролът не предизвика атеросклероза.

Мит 5. Диетата ще ни избави от атеросклероза

Само в композиция с физическо натоварване. Кардиолозите считат, че интензивните спортове един час след хранене очистват кръвта от мазнините и не разрешават да се заселят по стените на кръвоносните съдове.

Мит 6. Плодовете са врагове на холестерола

Това е правилно. Дори и в битката с непотребния холестерол ще оказват помощ бобовите растения. Те съдържат доста пектини, които свързват неприятния холестерол от тялото. Също по този начин в битката против холестерола ще помогне зелето, морковите, ябълките и цитрусовите плодове.

източник: zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР