С дрон шоу и с разходка с кардиолози се отбелязва

...
С дрон шоу и с разходка с кардиолози се отбелязва
Коментари Харесай

Разходи се с кардиолога си в Световния ден на сърцето

С дрон шоу и с разходка с кардиолози се отбелязва днешният Световен ден на сърцето. Това оповестиха от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), уредници на самодейността. Разходката с кардиолози ще бъде в 12:00 ч. в столичния Южен парк, а дрон шоуто ще бъде към 21:00 ч. над постройката на НДК.

Инициативата " Разходи се с кардиолога си " ще се реализира и в някои от огромните градове в страната. В София кардиолозите от управлението на ДКБ ще чакат до фонтана на входа на Южния парк искащите да се разходят дружно. Целта е да се сложи акцент върху постоянната умерена физическа интензивност – главен фактор за профилактика на сърдечно-съдовите болести. Участниците ще имат опция да беседват с лекарите и да получат осведомителни материали, до момента в който всички дружно вършат здравословна разходка.



фотография: Българска телеграфна агенция

В шоуто над НДК 50 дрона ще „ изрисуват “ сърце.

Традиционна самодейност в Световния ден на сърцето е осветление в алено на емблематични здания в огромните градове, измежду които тази година са НДК, Домът на културата в Пловдив. В алено ще бъдат осветени и кеят на Морската градина в Бургас, хълмът Царевец във Велико Търново, фасадата на Художествената изложба Колекция " Дарение Светлин Русев в Плевен, Пантеонът на възрожденците в Русе и други

Седмица на сърцето (в интервала 30 септември - 4 октомври ) ще бъде извършена в някои учебни заведения в страната. Инициативата е в съдействие с Министерството на образованието и науката. В специфичен час на класа учениците ще бъдат осведомени с главните рискови фактори за сърдечно-съдовото здраве и с потребни привички, с които да го пазят и укрепват през целия живот.

Сърдечно-съдовите болести не престават да бъдат водещата причина за гибел у нас и в света, допълниха от ДКБ. Целта на дейната профилактика от най-ранна възраст е да бъде открит здравословен метод на живот с физическа интензивност, уравновесено хранене, постоянни профилактични прегледи, битка с наднорменото тегло и хипертонията, недопускане на нездравословни привички като пушене, приложимост на алкохол, на мазнини, сол и други

Световният ден на сърцето се отбелязва към този момент 24 година от Световната сърдечна федерация за да задейства допустимо най-вече хора и институции за дейности за подсилване на сърдечно-съдовото здраве. Мотото тази година е „ Действай със сърце “.

През декември 2023 година в София беше подписан Меморандум за сърдечно-съдовото здраве. Инициатори за основаването и подписването на документа бяха ДКБ. Меморандумът беше подписан от представители на институции, университетски среди, общини, съсловни организации, научни сдружения и други Преждевременната гибел в България е най-високата в Европейския съюз, а сърдечно-съдовите болести са една от главните аргументи за гибел в страната ни, допълниха от сдружението.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР