С доставени над 405 хил. автомобила през последното тримесечие на

...
С доставени над 405 хил. автомобила през последното тримесечие на
Коментари Харесай

Tesla отчете рекордни продажби за последното тримесечие, но не оправда очакванията

С доставени над 405 хиляди автомобила през последното тримесечие на 2022 година Tesla регистрира рекордни продажби на електрически транспортни средства. Логистични проблеми и забавящо се търсене обаче оставят резултата под упованията на вложителите.

На годишна база продадените коли през месеците от октомври до декември са с над 30% повече. Най-успешни са колите Model 3 с доставени над 388 млн. броя. Произведените през последното тримесечие коли обаче са 440 хиляди броя и надвишават броя на продажбите, което е извънредно за компанията и е сигнал за свиващо се търсене. За това способстват мощната конкуренция от страна на одобрени производители като Ford и General Motors, както и набиращи скорост стартъпи като Rivian и Lucid. Продажбите през последното тримесечие остават под плануваните от Уолстрийт 431 хиляди броя по данни на Refinitiv, представени от Reuters. Броят на доставките е разочароващ и пазарите няма да са удовлетворени, разяснява анализаторът от Wedbush Securities Даниел Айвс.

Общо за годината Tesla е доставила малко над 1.3 млн. нови транспортни средства на своите клиенти, което е с 40% повече по отношение на година по-рано, само че остава под амбициозната цел на компанията за 50% растеж. С придвижване на годината изпълнителният шеф Илън Мъск стана по-предпазлив в прогнозите си, до момента в който спирания поради коронавирус започнаха да спъват производството в Китай, а опасенията за криза и покачващите се лихви донесоха първи признаци на отслабващо търсене. За да даде подтик на продажбите, Tesla стартира да предлага отстъпки в цената през последните две седмици на годината.
Реклама Насрещните ветрове не престават
Заводът на Tesla в Шанхай се чака да продължи да работи на скъсен индустриален график и през януари, а през миналата година новите заводи в Берлин и Тексас разшириха активността си. През октомври Мъск загатна, че компанията работи върху " транспортно средство от последващо потомство ", което ще бъде по-евтино и по-малко от колите Model 3 и Model Y.

През 2022 година акциите на Tesla изгубиха 65% от цената си на фона на общ спад на тържищата и опасения на вложителите, че производителят няма да извърши заложените цели. За спада способства и противоречивото придобиване на Twitter от Илън Мъск, което той отчасти финансира посредством акции на Tesla. Така годината се трансформира в най-лошата за пазарното показване на компанията от 2010 година, когато тя излезе на борсата.

Рязкото повишаване на случаите на коронавирус в Китай се чака в допълнение да натежи на търсенето в страната, която е най-големият пазар за коли в света. Местният производител BYD към този момент изпреварва компанията на Мъск по продажби на електрически транспортни средства в страната по данни на The New York Times. Въпреки компликациите растежът на продажбите на Tesla надминава този на главните ѝ съперници в процентно изражение, а компанията остава измежду най-печелившите производители на коли в света.
Свързани публикации Недостигът на чипове в автомобилната промишленост ще продължи най-малко и през 2023 година 2 януари 2023, 10:25 Tesla махат бутоните от колите си, българи ги връщат 28 декември 2022, 06:18 Новата година ще донесе увеличено произвеждане на EV макар ниските продажби 21 декември 2022, 06:31 Twitter с Мъск: В какво ще се трансформира обществената мрежа 11 ноември 2022, 06:38 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Васил Минков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР