С достатъчно обучение повечето хора могат да се обучат на

...
С достатъчно обучение повечето хора могат да се обучат на
Коментари Харесай

Откритие: Хората могат да усвоят ехолокацията само за 10 седмици

С задоволително образование множеството хора могат да се обучат на ехолокация като употребяват езика си, с цел да издават звуци и да възпроизвеждат ехото, което се връща, отразено от заобикалящата среда.

Изследователи са съумели единствено за 10 седмици да научат участниците в опит да се ориентират измежду трудности и да разпознават размера и местоположението на обекти , като употребяват отразените сигнали на звуците, които издават.

В опита, чиито резултати са оповестени в PLOS One, са взели участие 12 участници, които в детството си са били диагностицирани като незрящи, и 14 зрящи хора.

Ехолокацията е умеене, което нормално свързваме с животни като прилепи и китове , само че някои слепи хора също употребяват ехото на личните си звуци, с цел да откриват трудности и техните контури. Някои употребяват почукване с бастун или щракане с пръсти, с цел да издадат нужния тон, до момента в който други употребяват устата си, с цел да издадат цъкащ тон.

Въпреки че това умеене може да бъде потребно, понастоящем доста малко незрящи хора се образоват по какъв начин да го вършат. Експертите по ехолокация от години се пробват да разпространят тази концепция, а това изследване демонстрира, че е нужен единствено елементарен график за образование.

" Не мога да се сетя за друга работа с незрящи участници, която да е имала толкоз въодушевени мнения ", споделя психологът Лоре Талер от университета Дърам в Обединеното кралство.

По време на 20 подготвителни сесии с дълготрайност към 2-3 часа откривателите открили, че слепите и зрящите участници, както остарели, по този начин и млади, доста усъвършенстват ехолокацията с тиктакане.

В продължение на седмици участниците са обучавани да направляват във виртуални лабиринти - коридори, ситуирани като Т-образни пресечки, П-образни завои и в зиг-заг и да дефинират размера и местоположението на обектите благодарение на тиктакане с уста.

В последните две сесии участниците ревизирали новите си навигационни умения във виртуален лабиринт, в който в никакъв случай преди не са влизали. Резултатът бил по-малко конфликти, в сравнение с при започване на програмата .

Учените достигнали до извода, че ехото от издаваните от тях звуци им помагали да се ориентират с по-голяма лекост, в сравнение с преди.

Авторите открили, че тези новообучени ехолокатори се оправят в лабиринта съвсем толкоз добре, колкото седем други, които са употребявали това умеене в продължение на години.

При спомагателни проби за установяване на формата и местоположението на избрани повърхности участниците в проучването в действителност се показали еднообразно с специалистите.

Предишни проучвания са открили, че зрящи хора могат да усвоят ехолокацията въз основата на тиктакане с уста в серия от тренировки , само че това е първото проучване, което ревизира дали резултатите се отнасят и за слепи хора и хора на друга възраст.

Визуалните елементи на мозъка са тези, които разрешават на хората с ехолокация да " виждат " света към себе си, и не е ясно дали хората, които порастват без, могат да употребяват невронните мрежи в същата степен.

Нещо повече, доста хора губят и слуха си с възрастта, а колкото по-възрастен е човек, толкоз по-малко еластичен е мозъкът му.

Това може да затрудни усвояването на нови умения с напредването на възрастта, само че проучването демонстрира, че това не е ограничителен фактор при усвояването на ехолокацията. В изследването слепи хора на 79 години са съумели да усвоят умеенето с уместно образование.

Три месеца след края на обучителните сесии незрящите участници декларирали, че са подобрили напредването си благодарение на ехолокация. В следващо изследване 10 от 12-те участници обявиха, че умеенето е асъдействало за тяхната самостоятелност и благоденствие.

" Ние сме доста разчувствани от това ”, сподели Талер. Според учените, образованието по ехолокация въз основата на издаване на цъкащи звуци би било извънредно потребно за хора, които към момента имат положително функционално зрение, само че се чака да го изгубят по-късно в живота си заради прогресивни дегенеративни болести на очите.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР