С договора между Гърция и Македония за името на бившата

...
С договора между Гърция и Македония за името на бившата
Коментари Харесай

Бивши дипломати с интересен анализ на решението на Борисов да не се срещне с македонския президент

С контракта сред Гърция и Македония за името на някогашната югорепублика и двете страни реализират своите цели, до момента в който България занапред ще търпи последствията от неефективното съглашение сред Бойко Борисов и Зоран Заев от предходната година. Това разясниха в студиото на „ Тази събота ” по bTV някогашният ни дипломат в Скопие Александър Йорданов и Велизар Енчев, който е оглавявал задачата ни в Загреб.

И двамата бяха безапелационни, че министър председателят е направил неточност, като е бойкотирал визитата на македонския президент Георге Иванов.

„ Така не вършат европейските водачи. Много по-добре би било, в случай че българският министър председател беше показал българската позиция по въпроса за този контракт (за името „ Северна Македония ”-б.р.) ”, уточни Йорданов.

Двамата се разминаха в оценката си дали Русия или Съединени американски щати имат интерес от стягане на възела на Западните Балкани, само че бяха безапелационни за едно – договорът за името е триумф за Скопие и Атина и неуспех за София.Енчев дефинира дейностите на Борисов като „ скандални ” и без казус в новата история на България. Той запита дали Борисов би се държал по този начин и с гръцката съпротива, която, също като Иванов, е срещу името, само че пък е част от ЕНП. 

„ Гърция и Македония реализираха идеално задачите си. Гърция отрязва като с трион всичко, което може да бъде македонска рекламация към античността (…) Македонската страна пази македонистичната теза, че македонците съставляват обособен народ, език и нация с друг език, просвета и история ”, разяснява Йорданов и напомни, че съгласно нашия Договор за добросъседство имаме обща история, а „ общата история прави общ народ ”.

Според Велизар Енчев нашата страна ще се окаже в състояние занапред да договаря за историята с най-големите антибългарски македонисти, които имат на своя страна и интернационален контракт, съгласно който са обособен народ.

Според него името „ Северна Македония ” съдържа териториална рекламация към България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР