С до един милион рентгенови проблясъка в секунда, лазерът ще

...
С до един милион рентгенови проблясъка в секунда, лазерът ще
Коментари Харесай

В САЩ е създаден най-мощният рентгенов лазер в света – с до 1 млн. рентгенови проблясъци в секунда

С до един милион рентгенови проблясъка в секунда, лазерът ще помогне за проучване на механизми във физиката, химията и биологията

Емил Василев преди 51 секунди 2 Сподели

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 13:50 | 13.09.2023

Кога да изключите телефона си от контакта: „ златният стандарт “ при зареждането

IT НовиниДаниел Десподов - 11:42 | 16.09.2023

Открит е напълно нов нерелативистки и немагнитен механизъм за генериране на терахерцови талази

ТелефониДаниел Десподов - 10:18 | 16.09.2023

Apple наподобява се стресна от Евросъюза и не е наложила ограничавания за несертифицираните USB-C кабели, когато се употребяват с iPhone 15

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Американски учени получиха най-мощния рентгенов лазер в света – оборудването LCLS-II в Националната ускорителна лаборатория на Съединени американски щати (SLAC). Модернизацията на лазера LCLS, траяла към 10 години усили хилядократно мощността и опциите му. Честотата на проблясъците се е нараснала до 1 милион пъти в секунда. Това значи, че учените ще могат да вършат „ филми “ в действително време за държанието на молекулите и атомите в материалите, което ще даде опция да се разкрият тайните на Вселената.

Как работи LCLS-II?

Усъвършенстваните благоприятни условия на LCLS-II се дължат на свръхпроводящия ускорител, построен за изстрелване на рентгеновите лъчи. Ускорителят се състои от 37 модула, които могат да охлаждат хелий до -271 градуса по Целзий, единствено една степен над безспорната нула. При тези температури ускорителят усилва електроните до високоенергийни положения с съвсем нулеви енергийни загуби.

Екипът на SLAC е запазил истинския ускорител с медни тръби, което разрешава събирането на данни в необятен енергиен диапазон и събирането на повече данни за по-кратко време, като в същото време уголемява обсега на опитите, които могат да се организират в оборудването.

В допълнение към новия електронен източник в LCLS-II са добавени и два нови ундулатора, които могат да генерират рентгенови лъчи от електронните снопове. Наречени „ мек “ и „ корав “, тези ундулатори създават нискоенергийни и високоенергийни рентгенови лъчи, което разрешава на откривателите да организират опитите си с доста по-висока точност и опция за по-дълбоко проучване.

Какво може да прави LCLS-II?

Системата LCLS способства за основаването на първия „ молекулярен филм “ за проучване на комплицирани химични процеси и за наблюдаване на това по какъв начин растенията и водораслите всмукват слънчевата светлина, с цел да ни дадат О2 в действително време. Рентгеновите лъчи от инструмента хвърлят светлина и върху това по какъв начин еволюират планетите и по какъв начин се образуват диамантените дъждове.

LCLS-II е подготвен да се оправи и с провокации, считани за недостижими. Изследователите към този момент ще могат да учат квантовите материали с по-голяма подробност, проправяйки пътя за създаване на по-ефективни квантови устройства, компютри и благоприятни условия за свръхбърза обработка на данни, се споделя в известието за пресата.

LCLS-II ще даде опция на откривателите да снимат моментни фотоси на химични реакции в атомен мащаб и ще спомогне за проектирането на по-ефективни процеси в промишлености като химическото произвеждане, както и за производството на сила и ще помогне за намаляването на парниковите газове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР