С до 5% се очаква да поскъпнат билетите на автобусите

...
С до 5% се очаква да поскъпнат билетите на автобусите
Коментари Харесай

Пътуването с междуградските автобуси ще поскъпне?

С до 5% се чака да нарастнат билетите на рейсовете от общинската пътна мрежа с влезлите в действие нови екотакси за камиони и рейсове. Това заяви БНР, базирайки се на ръководителя на Съюза на автобусните превозвачи Васил Пиронков.

Задължителни колани в рейсовете, както и видеорегистратори, които да снимат протичащото се вътре в транспортните средства плануват още промени в преходните и заключителни разпореждания на Закона за пътищата.

Вносителите на поправките са двама депутати от ГЕРБ - Александър Ненков и Станислав Иванов. Причината за предлагането им е нещастието край Своге, при която починаха 17 души.

Според специалисти - нямаше да има толкоз доста жертви, в случай че пасажерите в рейса имаха колани. Зад измененията застава и министър председателят Бойко Борисов, който съобщи, че " повече взаимни отстъпки няма да има ".

Въпреки несъгласието на част от превозвачите обстановката след Своге постанова въвеждането на радикалните ограничения, твърди един от вносителите - Александър Ненков. Според него това би предотвратило някоя възможна злополука.

" Ще осъществим едни популистки, политически задължения, които в последна сметка няма да доведат нито до по-малка смъртност, нито до по-голяма сигурност на пасажерите ", настояват от съюза.

Предвижда се превозвачите да имат 6-месечен гратисен интервал, с цел да оборудват рейсовете си с колани. След приключването на този интервал те ще бъдат глобявани. Санкцията за водач на рейс без колани ще бъде 500 лв., а за компанията - транспортьор - 3000 лв.. 1500 лв. ще бъде санкцията за неналичието на видеорегистратор.

Изключение ще се прави единствено за рейсовете, които правят транспорт на къси дистанции до 30 км, защото в тях е позволено да има правостоящи.

При повече от старите рейсове коланите няма да бъдат ефикасни и няма да дават отговор на никакви правила за сигурност, считат от Съюза на автобусните превозвачи.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР