С днешна дата от обвинението съобщават, че разследванията вече се

...
С днешна дата от обвинението съобщават, че разследванията вече се
Коментари Харесай

Прокуратурата образува досъдебно производство за групата на Къро, заговорничела срещу магистрати

С днешна дата от обвиняването оповестяват, че следствията към този момент се водят поотделно - за търговия с въздействие, за осъществяване на убийства и за данъчни закононарушения.

На 16 март пред медиите бе показан така нареченият лист " вредители за уволняване ", в който попадат имена на прокурори, съдии и следователи. Той беше открит в дома на обвинен за присъединяване в ОПГ за изнудване и владеене на опиати. Пред публицистите бяха показани звукозаписи от диалози на предприемача Красимир Каменов-Къро, спряган за непосредствен с Христофорос Аманатидис-Таки, а в този момент прокуратурата изнася данни от писмена връзка сред участници в заговорите. От държавното обвиняване цитират лицата Дилиян Георгиев и " Митко Бивол ", Калин Едрев и Цветан Василев.

В проведената незаконна група е още Тони Иванов-Парфюма - последният се е укрил и е бил арестуван преди седмица в Испания, излиза наяве от информацията на уеб страницата на Софийска градска прокуратура. От СГП оповестяват, че в хода на следствието е отправена нова опасност към магистрат, който взе участие в него, за което му е назначена защита. Възложена е инспекция на ДАНС дали е имало скрит план, грозящ националната сигурност.

Ето каква информация изнася Софийска градска прокуратура по случая, прикрепена и с факсимилета на чатове и есемеси сред участниците в проведената незаконна група. Публикувано е и наличието на телефонни диалози сред Красимир Каменов-Къро със очевидец по делото, а прокуратурата разполага с голям брой звукови файлове, в които се загатват имена, абревиатури и други. Сред тях са представени " Цецо Василев ", " Овидиу ", " Бобока ", " Митко ", " Бърд " -а, " Дилиян ", " Боян ".

На 16.03.2023 година бе дадена конференция по отношение на формирано досъдебно произвеждане под управлението и надзора на Софийска градска прокуратура за управление и присъединяване в проведена незаконна група, основана за приемане на приходи от незаконна активност, пране на пари и данъчни закононарушения. На нея бяха показани част от събрани доказателства, от които се открива, че лица, обект на следствия, подсъдими и други организират срещи и диалози за образуване на акция в Съединени американски щати, в страни членки на Европейския съюз и на територията на страната по дискредитиране и затрудняване активността на правоохранителните органи, в това число предприемането на дейности, които биха довели до компрометиране и премахване на висши магистрати и полицейски чиновници.

Представени бяха приобщени по надлежния законов ред материални доказателства, представляващи листове с печатен и ръкописен текст, един от които съдържа следното: " ВТБ " - отговарящ на абревиатурата на съветската външно-търговска банка, включена в санкционни описи на Европейски Съюз и САЩ; " Цецо от Белград " - евентуално укриващият се в Сърбия Цветан Василев, обвиняем за управление на проведена незаконна група и длъжностно заграбване на 2,7 милиарда лева от КТБ, довело до банкрута на банката. Иззет е и лист с название " ВРЕДИТЕЛИ за уволняване ", съдържащ лист с имената и настоящите длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на профилираното правораздаване.

Беше показано и наличието на два броя флашпамети, съдържащи звукови файлове, представляващи диалози сред следните лица - Дилиян Георгиев (с постановена мярка за неотклонение " задържане под стража " ), Красимир Каменов (привлечен в качеството на обвинен за подбуждане към убийството на някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи, разгласен за интернационално търсене в системата на Интерпол, с евентуално местоположение ЮАР), Овидиу Семенеску (обявен за интернационално търсене в системата на Интерпол по следствие за присъединяване в ОПГ на територията на България), както и лицето " Митко BIRD ", евентуално отнасящо се за Димитър Стоянов, публицист.

По досъдебното произвеждане в качеството му на обвинен е притеглен и Тони Иванов. (Същият в това време е подхванал дейности по своето укриване отвън територията на страната, открит е в Испания, където е арестуван от способените органи във връзка осъществяване на издадената от СГП Европейска заповед за арест.)

От досъдебното произвеждане на съображение и по реда на член 216 от Наказателно-процесуален кодекс са отделени материали, като са формирани следните независими досъдебни производства:

Досъдебно произвеждане за това, че в интервала от 2020 година до 24.03.2023 година на територията на Република България е работила проведена незаконна група за да прави в съгласие в страната закононарушения по член 304б, алинея 1 от Наказателен кодекс (търговия с влияние) . Отделянето е във връзка със събрани доказателства по отношение на дейности на членове на проведената незаконна група по дискредитиране и затрудняване активността на правоохранителните органи и премахване от служба на магистрати и висши полицейски чиновници.

С оглед събраните материали в хода на досъдебното произвеждане, на Държавна организация " Национална сигурност " е предоставена инспекция, която да откри дали с дейностите по дискредитиране и опит за премахване на магистрати и висши полицейски чиновници,както и затрудняване активността на правоохранителните органи, се заплашва и националната сигурност на страната.

От ДАНС е изискана информация за притежавани от лицата банкови сметки , движимо и недвижимо имущество в чужбина, като за задачата инспекцията следва да се извърши по линия на интернационалното съдействие, за придобиване на значими за следствието обстоятелства и условия.

На Дирекция " Вътрешна сигурност " -МВР и Дирекция " Инспекторат " - Министерство на вътрешните работи е предоставено осъществяване на инспекция - какви дейности са предприемани по отношение на висши полицейски чиновници, с оглед наличната информация за опити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за осъществявани заплащания на чиновници на Министерство на вътрешните работи, съпричастни към незаконната активност.

В хода на следствието е отправена нова опасност във връзка с магистрат, работещ по случая , за което е известена Главна дирекция " Охрана " при Министерство на правораздаването. На Главна дирекция " Национална полиция " е предоставено установяването на лицата, отправили опасността.

Друго досъдебно произвеждане е отделено за проведена незаконна група за осъществяване на убийства . Отделянето е във връзка със събрани доказателства за активността на незаконната група, като с ГДНП-МВР се организират взаимни дейности по следствието за установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за ликвидиране, осъществени в дълъг интервал от време.

СГП управлява и следствие за данъчно закононарушение, осъществено в интервала от 2017 година до 31.10.2022 година, при което е избегнато установяването и заплащането на данъчни отговорности по Закона за Данък добавена стойност в огромни размери. Предмет на следствие е активността на търговски сдружения, стопанисващи борса " Слатина " в гр. София, в управителните органи на които вземат участие свързани с Красимир Каменов лица. В хода на следствието в края на 2022 година са осъществени претърсвания и изземвания, при които са конфискувани голям брой документи.

По наказателните производства прокуратурата е упълномощила обособени дейности и на КПКОНПИ и Национална агенция за приходите.

Назначена и направена е техническа експертиза на телефон, употребен от обвинения Дилиян Георгиев. Същата открива съществуването на дейна връзка през мобилни приложения на обвинения Дилиян Георгиев с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър Стоянов и Калин Едрев и други.

Общият размер на съдържащата се информация е в размер от 24 GB, като същата е в развой на разбор. Софийска градска прокуратура дава част от откритата връзка сред посочените лица, кореспондираща със събраните доказателства за сговор на проведената незаконна група, за дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски чиновници:

Писмена връзка от м. март 2022 година сред Дилиян Георгиев и „ Митко Бивол “ (вероятно Димитър Стоянов), в която се визират дейности на лицето Овидиу Семенеску, разгласен за търсене посредством Интерпол:
Снимка: СГП

Писмена връзка от началото на 2023 година сред Дилиян Георгиев и “Калин “ (вероятно Калин Едрев), в която се разяснява лицето Овидиу Семенеску, разгласен за търсене посредством Интерпол:
Снимка: СГП

Писмена връзка от края на 2022 година сред Дилиян Георгиев и „ Митко Бивол “ (вероятно Димитър Стоянов), в която двамата разясняват пътешестване на обвинения Дилиян Георгиев до Сърбия и идни негови срещи с подсъдимия Цветан Василев:
Снимка: СГП

Писмена връзка от началото на 2023 година сред Дилиян Георгиев и лице, посочено като „ Цветан Василев “, в която се разисква организацията на идното пътешестване до Белград и Ниш на Дилиян Георгиев, за срещи сред двамата:
Снимка: СГП

Писмена връзка от 23.12.2022 година сред Дилиян Георгиев и „ Митко Бивол “ (вероятно Димитър Стоянов), при която в 18,01 часа обвиненият Георгиев изпраща на Стоянов текстови файл, с название TXT_20221223_16…, съдържащ писмо от американския конгресмен Уорън Дейвидсън, изпратено предходния ден до секретаря по финанси на Съединени американски щати. Копие от писмото за първи път е публикувано във фейсбук профил на консуматор от България към 16,00 часа на 23.12.2022 година В 19,40 часа същия ден копие на формалното писмо на члена на Конгреса на Съединени американски щати Уорън Дейвидсън е изпратено от Дилиян Георгиев на „ Митко Бивол “ (вероятно Димитър Стоянов). (До този миг сходно писмо не е предоставяно от офиса на конгресмена. Уорън Дейвидсън популяризира фотоси от своето писмо до секретаря по финанси на Съединени американски щати посредством формалния си профил в Туитър четири часа по-късно, в 23.40 часа българско време.)
Снимка: СГП

Писмена връзка сред обвинения Дилиян Георгиев и неустановено лице, в която се загатва името на министъра на вътрешните работи (към 28.10.2022 година Бойко Рашков) и лице, посочено като „ Каратиста “:
Снимка: СГП
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР