С дистанционното обучение се отвори една сериозна пробойна в знанията,

...
С дистанционното обучение се отвори една сериозна пробойна в знанията,
Коментари Харесай

Ивайло Старибратов: Дистанционното обучение ще доведе до тра...

С отдалеченото образование се отвори една сериозна пробойна в знанията, уменията и компетентностите на учениците, а и на студентите. Необходимо е да има политически консенсус по какъв начин ще се реагира за попълване на дефицитите, тъй като евентуално до месец-два ще има ново държавно ръководство, а пандемията ще ни принуди да продължим образованието от разстояние в електронна среда.

Това разяснява дългогодишният шеф на Математическата гимназия и доцент в катедра „ Обучението по математика, информатика и ИТ “ към Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет Ивайло Старибратов.

Предвид дългогодишния си преподавателски опит той е на мнение, че тези насъбраните дефицити ще оставят трайни пропуски, изключително по предмети като математика и физика, а най-много в практическите умения, поради неналичието на присъствени извършения и стажове в действителна среда. Според Старибратов би трябвало да има дълготрайна тактика за превъзмогването им, защото занапред ще се откри, че значителен брой деца въобще не са се присъединили в просветителния развой, а онлайн образованието докара също до обществена изолираност и липса на мотивация.

„ Особено съществено се усещат пропуските при подготовката на бъдещите учители, които би трябвало да усетят педагогическите обстановки и използването на компететностния метод “, разяснява Старибратов, който е и началник на Катедра „ Методика на образованието и квалификацията “ към Департамента за подготовка и професионално развиване на педагогическите експерти в ПУ.

Като добра опция за превъзмогване на пропуските той вижда удължаването на стажовете във висшите учебни заведения, изключително за педагогическите специалности. Които да са в рамките най-малко на един месец в III курс и три месеца в IV курс.

„ Не по-малко значимо за развиването на висшето обучение е подобряването на връзките с бизнеса, изключително що се отнася до внедряване на софтуерни новости в производствата. Един от известните международни модели в тази посока са софтуерните центрове. И у нас бе изработен опит за основаването на такива, само че към момента е прекомерно нерешителен. Науката и висшето обучение би трябвало да отговорят на потребностите на бизнеса. В това отношение се усеща най-голямо закъснение, по тази причина и младежите избират да търсят реализацията си зад граница. Много огромна част от надарените учениците декларират, че им липсва точно опцията да опитват и развиват новаторските си хрумвания и избират да продължат образованието си в непознати университети “, счита Старибратов.

Той е безапелационен, че е извънредно време да бъде заменен фокусът на образованието от преподаване на познания към насърчаване на основни компетентности, в това число сериозно мислене, решение на проблеми, творчество, гражданска подготвеност, учене през целия живот. За да се реализира този преход, е належащо да се трансформират образователното наличие, методиките на преподаване и формата на външното оценяване на учениците, както и да се основат повече условия за нововъведения и за екипна работа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР