С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство. Такова

...
С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство. Такова
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство

С дейностите си Иван Гешев е направил ритуално самоубийство. Такова мнение изрази в ефира на NOVA News бившият конституционен арбитър Румен Ненков.

" Мисля,че правосъдната власт завоюва от прекратяването на мандата му. Лошо е, когато предварително се приключва ръководството на върховен магистрат. Това не приказва добре за страната ", изясни някогашният парламентарен арбитър.

Той разяснява по какъв начин в действителност е почнал абсурдът с някогашния основен прокурор.

" Иван Гешев явно имаше уязвимост към външна изява. Тази тържественост не е типична за магистратите. Те би трябвало да се сдържат, с цел да не издават своите пристрастия. Гешев се държа обикновено под натиска на митингите. Смятах, че нещата са се уталожили досега, в който се разбра, че той е лишен от политическа поддръжка. Най-самоубиственото му  деяние бе, че раздвижи каузи, по които години нищо не беше правено и внесе претенции за снемане на имунитети ", разясни Ненков.

По думите му текстът от правилника на Народното събрание, който дава опция на самия народен представител да се отхвърля от имунитета си, е непротивоконституционен.

Бившият парламентарен арбитър разяснява и измененията в Конституцията.

" Не мисля, че е толкоз мъчно да се откри конституционно болшинство, изключително по въпроси, които са пределно ясни. Това, че се отсрочва не е толкоз ужасно, тъй като аз съм срещу революциите в правото ", изясни той. И добави, че във вторник ще се организира разискване на експертно равнище по отношение на препоръчаните промени в Конституцията.

" След като се имаме проблеми и в правосъдната система, и в някои други области на държавното ръководство, бихме могли да кажем, че в 3 посоки фактически се постановат промени. Най-напред правосъдната власт продуцира в продължение на дълги години кавги посредством Прокуратурата. Случват се нелицеприятни неща. Много се говореше за наредбите, свързани с следствие във връзка с основния прокурор. Ние имаме неизпълнено обвързване от 2009 година При всяко състояние ми се коства, че основният прокурор не би трябвало да бъде претрупан с това извънредно и безотговорно обвързване – да надзирава и да дава наложителни инструкции във връзка с всички прокурори. Конституционният съд преди 2 години направи една крачка настрана, като съобщи, че под думата " всички " не би трябвало да се схващат всички, тъй като от време на време основният прокурор може да бъде обект на следствие. Може да си визиите какво значи един прокурор, който по всички други каузи е зависещ на основния и който може да бъде командирован от него, да води без значение следствие против шефа си. От друга страна в друго решение Конституционен съд сподели, че въпреки всичко не може да се наруши единия пирамидален темперамент на Прокуратура и не може да има прокурори, които са отвън контрола на основния ", твърди Ненков.

Той изясни, че България не дава отговор на стандарта за страните, които членуват в Съвета на Европа, а точно кадровият орган за съдиите да бъде формиран от членове, половината от които са излъчени от самите съдии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР