С десет златни медала от фолклорни фестивали в страната ще

...
С десет златни медала от фолклорни фестивали в страната ще
Коментари Харесай

Автентичните хора от монтанското село Липен с голямо признание /снимки/

С 10 златни медала от фолклорни фестивали в страната ще приключи годината за самодейците от читалище „ Пробуда 1926” в село Липен, оповестиха от Община Монтана.
„ То е дома, в който отдаваме сърцето си”, споделя Фиданка Антова. Тя ни посреща в огромна и грижливо поддържана постройка на читалището, по която проличава желанието на хората да опишат спомените си и покажат традициите си. Още на фасадата вниманието притегля паметна плоча, отдадена на индивида със златни ръце Миал Майстора. Така липнени назовават Михал Георгиев – който е построил освен постройката на читалището, а и множеството къщи в селото. На вратата на театралната зала пък са окачени имената на 100-те семейства на село Липен.
През тази година в читалището е обособено помещение за фолклорна работилница, а следващата година ще има и еднографски музей. Везани покривки, тъкани черги, плетени чорапи и всевъзможни предмети от отминали времена могат да се видят в този момент в дребния салон, където артистите и танциорите най-често се събират.
„ Благодарение на хората, труда, способността да се сплотяваме имаме всичко това”, споделя Антова. През 2021 година читалището е включено в националната система „ Живи човешки съкровища - България” с достоверни хора в село Липен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР