С демонстрации на разработки, софтуер и роботи, изложени в главното

...
С демонстрации на разработки, софтуер и роботи, изложени в главното
Коментари Харесай

Тържествено събрание по повод 40 години специалност „Компютърни системи и технологии“ в ТУ – Варна

С демонстрации на разработки, програмен продукт и роботи, изложени в основното предверие на Електротехническия факултет на ТУ – Варна, студентите и преподавателите от компетентност „ Компютърни системи и технологии “ откриха самодейностите, отдадени на 40-годишнината от основаването на специалността.

Събитията на 13 декември 2023 година продължиха с тържествено заседание в конферентната зала на НУК, където се събраха над 50 някогашни и сегашни преподаватели, сътрудници от бизнес компании и сътрудници от академичната общественост.

Модератор на форума, отдаден и на 55 години от основаването на секция Изчислителна техника в ТУ – Варна, беше досегашният началник на катедрата „ Компютърни науки и технологии “ – проф. доктор инж. Христо Вълчанов, който даде думата за одобрение към аудиторията на новия началник катедра – проф. доктор инж. Венета Алексиева. Тя от своя страна показа: "... Всеки празник е мотив за равносметка, само че дано да напомним какъв брой доста сме минали за тези 40 години... имаме минало, обичаи, триумфи, само че и страховит екип от преподаватели и стимулирани студенти, което ни дава убеденост, че имаме обещаващо бъдеще... "

Специален посетител на форума беше проф. доктор Драгомир Пламенов, ректор на Технически университет – Варна, който насочи приветствие с думите: „ През годините, още от разкриването през 1983 година на специалността “Изчислителна техника ” в университета, вие изградихте пиедестал от познание, нововъведения и софтуерен напредък, който неизбежно е въодушевяващ и значим за цялата ни академична общественост. Поздравления за изключителната и всеотдайна работа, която споделяте в региона на програмирането и развиването на фрагментите и научно-изследователската активност във Варненския район. Нека вашата работа продължава да въодушевява и да трансформира света на технологиите за по-добро на следващия ден! “

Последваха приветствени слова на доайена на специалността – доцент доктор инж. Митко Митев, отличника на първия випуск на специалността „ Изчислителна техника “ – гл. ас. доктор инж. Милен Ангелов и доктор инж. Захари Барбов, представител на KBC Global Services, след което ректорът удостои с почетни плакети на университета доайена на специалността – доцент доктор инж. Митко Митев и досегашния началник на катедрата – проф. доктор инж. Христо Вълчанов.

Участниците във форума бяха осведомени и с забавни научни проучвания в избрани посоки, по които работят преподавателите от катедрата. Проф. доктор инж. Венета Алексиева, началник на катедра „ Компютърни науки и технологии “ показа научна разработка на тематика: „ Базирани на блокчейн решения: фантазии на бизнеса или действителност? “, а проф. доктор инж. Тодор Ганчев, началник на лаборатория „ Изкуствен разсъдък “ в ТУ-Варна показа интернационалния план Iliad TUV / Iliad Digital Twins of the Ocean / – дигитален двойник на Варненския залив и пристанище Варна.

Тържеството продължи с изтънчен коктейл.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР