С демонстрации и зрелищни двубои откриха средновековния фестивал Рицари в

...
С демонстрации и зрелищни двубои откриха средновековния фестивал Рицари в
Коментари Харесай

Със зрелищни двубои откриха средновековен фестивал във Варна

С демонстрации и зрелищни дуели откриха средновековния фестивал " Рицари в музея ", отдаден на 580 години от борбата при Варна през 1444 година, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Събитието се организира в двора на Археологическия музей. Програмата включва поредност от атрактивни събития в интервала 3 - 5 октомври от 12.00 до 18.00 часа.

Фестивалът се провежда взаимно от Посолството на Република Полша, Полския институт и Община Варна. На формалното разкриване одобрение насочиха кметът Благомир Коцев и посланикът на Република Полша в България Н. Пр. Мачей Шимански.

„ Ще забележим по какъв начин рицарите в миналото са се подготвяли за борби, по какъв начин наподобява едно рицарско населено място и по какъв начин хората са живяли тогава. “, сподели градоначалникът.

Днешният празник е отдаден на една от най – значимите борби в историята на Централна и Югоизточна Европа. Тази година означаваме 580 години от събитието, което по неповторим метод сплоти историята на Полша и България. Обединените християнски войски бяха предвождани от полския крал Владислав III Ягелу. Той е образец за рицар, крал и бранител на вярата. През есента на 1444 година той повежда поход против турците, а двете армии се срещат на 10 ноември при Варна. Този път християнските войски претърпяват проваляне, а техният лидер умира. Тази среща не е единствено мотив да си спомним тези събития, само че и опция да се пренесем в средновековния свят цялостен с рицари, оръжия, крепости и обичаи, които построиха идентичността на народите на Европа. Днес освен ще се спомним за тях, само че и ще се потопим в всекидневието на епохата. Подготвили сме голям брой атракции като рицарски шампионати, исторически възстановки, игри и занимания за публиката. “, сподели Н. Пр. Мачей Шимански.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР