С даването на старта на проекта за транспортен коридор между

...
С даването на старта на проекта за транспортен коридор между
Коментари Харесай

Борисов се надява новата железопътната връзка с Гърция да се финансира от Европа

С даването на старта на плана за транспортен кулоар сред България и Гърция се продължава съединяването на транспортните и енергийните хъбове, развиването на бизнеса, на придвижването на хора и капитали, сподели министър председателят Бойко Борисов в Кавала след подписването на меморандума за реализация на плана. Документът регламентира развиването на железопътната връзка " Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе ".

Транспортният кулоар ще свързва река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен кулоар, ще бъдат развивани и пристанищата. С построяването на коридора ще бъдат комбинирани пътен, железопътен, воден и речен превоз.

Премиерът уточни, че планът има късмет да получи финансиране по проекта " Юнкер " и от европейски фондове. " Разбрахме се през октомври да желаяме среща с Юнкер, с цел да представим концепциите си за развиването на Балканския район, и да търсим поддръжка ", добави Борисов.

" Това е един план с голямо значение, който оправдава установени потребности от десетилетия наред. Той издига равнището на интермодалните транспорти в нашите страни ", беше пък мнението на гръцкия министър председател Алексис Ципрас.

Според него това е стъпка към превръщането на балканските страни в европейско пространство. Ципрас уточни, че съдействието сред България и Гърция може да е образец за подражателство.

Гръцкият министър председател уточни още, че България и Гърция откриват нови хоризонти и в региона на енергетиката и напомни, че на следващия ден в Александруполис ще се състои следващата среща на отрасловите министри от двете страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР