С дъх на протест - такава се оказа новогодишната реч

...
С дъх на протест - такава се оказа новогодишната реч
Коментари Харесай

Новогодишната реч на президента Румен Радев - с настроение за протест

С мирис на митинг - такава се оказа новогодишната тирада на президента Румен Радев. В нея той главно обърна внимание на митингите против Бойко Борисов и Иван Гешев през 2020 година и употребява редица тежки думи, само че без да ги обвързва с имена. Дали това е характерен жанр за правене на политика във време, в което никой не желае да слуша за политика или е нужен позив за събуждане - всеки самичък може да реши.
Ето и цялата тирада на президента:
Скъпи съотечественици,

Минути ни разделят от 1 януари – новото начало, което тази година повече от всеки път чакаме.

България и светът изпращат една сложна и разломна година. Преживяваме пандемия, в която загубихме скъпи хора. Преминахме мъчителна акомодация към нов метод на живот – на работа, учене и другарство.

Първата ми мисъл през днешния ден е към българите, които посрещат празника самотни и в недостиг, опечалени и обезверени. Към хилядите лекари, сестри и санитари, които понесоха тежестта на сполетялото ни злополучие. Към дежурните от всички служби в новогодишната нощ. В дни на рецесии и тествания, всеки от нас може да усети насладата от положителното, сторено на близък. Такива интервали сполетяват всеки от нас и е значимо мощните да поддържат потърпевшите с схващане и грижа, с внимание и жест, с материална и човешка съпричастност.

През 2020-а животът подсети на всички нас какъв брой костват свободата, солидарността и човещината. България и светът трудно премислят заблудите от епохата на егоизма.

Но 2020-а бе и годината на българското пробуждане. Хиляди обявиха волята си да сложат завършек на лъжата, беззаконието и корупцията. Братството на почтените хора се роди на площадите. Бърка оня, който мисли, че то е угаснало. Героите на гражданската героизъм са непримиримите хора, които месеци не стопират да отстояват свободата и закона по площадите, храбрите българи, които в дребните градове не се уплашиха да излязат против локалните дерибеи, студентите, които обявиха, че България би трябвало да бъде европейска народна власт. Онези почтени българи в институциите, в съда и в медиите, които макар натиска, останаха правилни на правилата и истината.

Антимафиотският консенсус сплотява милиони почтени българи у нас и зад граница, а несправянето с пандемията, разорението на дребния бизнес, бедността и ширещото се беззаконие единствено потвърдиха неотложната потребност от радикална смяна.

През 2021-ва година два пъти ще отидем на избори. Организацията им би трябвало да подсигурява здравето и правото на глас на всеки българин.

Недопустими са каквито и да било оправдания за отсрочване на машинното и отдалеченото гласоподаване. Обществото ни към този момент се провежда против фалшификациите на вота.

Имаме потребност от водачество. Лидерство, което освен да изведе страната от дълбоката здравна, икономическа и обществена рецесия и от пандемията на страха, само че и да стартира демонтажа на порочния управнически модел; да укрепи държавността и законността; да пресече кражбите; да издигне образованието, опазването на здравето, науката и културата в същински приоритет, а индивида – в съществена ценност; да поеме самоуверено към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към рационализация и интензивен напредък на стопанската система и доходите; да възвърне престижа на държавата; да отбрани

красивата ни природа; да утвърди честността, знанието и компетентността в ръководството на България.

В куража, волята и дружните ни старания е ключът към триумфа.

Народът ни е надживял доста тествания. Държавата ни нееднократно е възкръсвала за нов живот. Оставили сме ярка следа в културата, науката и спорта. Неведнъж сме изумявали света с дарованията си. Вярвам, че следва да разгърнем съзидателната сила, която нашият надарен народ носи в гените и характера си.

Здраве и благословена година на всеки от вас, скъпи сънародници!

Пожелавам ви година, в която да имаме дързостта, вдъхновението и решимостта да сбъднем онази смяна, за която копнеят сърцата на милиони българи.

Сега е времето!

Да ни е честита новата 2021-а година!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР