С част от средства от отчисленията, събрани по реда на

...
С част от средства от отчисленията, събрани по реда на
Коментари Харесай

В Пещера правят 7 нови площадки за смет

С част от средства от отчисленията, събрани по реда на чл.64 от Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) в Община Пещера ще бъдат построени 7 площадки за безплатно предаване на разделно събрани боклуци от семействата, в това число едрогабаритни боклуци и други. На тези площадки жителите ще могат да изхвърлят, както своите разделно събрани боклуци, по този начин и строителни боклуци. Разходът за построяването им ще е до 126 000 лева Точките, където ще бъдат разположени площадките са на стадий анализиране. Това е една от ограниченията, които ще бъдат част от цялостната скица на Общината във връзка с сметосъбирането. А построяването на сходни площадки е обвързване на Община Пещера. В момента строителните и едрогабаритни боклуци се извозват отвън територията на Община Пещера. На този стадий депонирането на 1 звук боклук коства 27 лева, в края на 2019 година тази цена обаче ще бъде 4 пъти по-висока, предизвести кметът Николай Зайчев.

„ Ние, благодарение на нашите съграждани би трябвало да понижим отпадъците. Разделното сметосъбиране е един от методите това да стане. С разкриването на 7 площадки, с безплатно предоставените контейнери за разделно събиране на битовите боклуци, имаме такава опция “, добави градоначалникът.

Община Пещера планува и огромна осведомителна акция измежду жителите на обитаемоте места.

Сметосъбирането и сметоизвозването на територията на общината се прави от Оперативна програма “Чистота и поддържане на общинската инфраструктура “.

Отново със средства от отчисленията за потребностите на общинското дружество бяха закупени нови машини, както за сметосъбиране, по този начин и за претоварване на отпадъците в огромни контейнери. Тази мярка към този момент пести по повече от 6000 лева на месец единствено от извозването на отпадъка до Регионалното хранилище. Преди да се закупят новите машини сметоизвозващите камиони са правили 170 курса до депото, които са коствали 7660 лева. Сега, с претоварването на сметта на обособената за това площадка, се вършат 40 курса, които костват 1550 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР