С част от икономисаните пари ще бъде осигурен интернет на

...
С част от икономисаните пари ще бъде осигурен интернет на
Коментари Харесай

Училищата спестили 118 млн. лева от ток, вода и парно заради дистанционното обучение

С част от икономисаните пари ще бъде обезпечен интернет на възпитаници без достъп

Училищата са почнали 2021 година с финансови останки за общо 231 млн. лева От тях 118 млн. лева са спестени от понижени разноски за ток, вода, отопление и други по отношение на прекосяването към образование от разстояние в електронна среда поради пандемията от COVID-19. Това оповестиха от пресцентъра на просветителното министерство.

10,4 млн. лева по-малко са изхарчени предходната година от целевите средства за уязвими групи, 7,8 млн. лева са икономиите от непроведените занимания по ползи.

Отделно от това през 2021 година учебните заведения с централизация на деца и възпитаници от уязвими групи са получили 32,2 млн. лева в допълнение. За занимания по ползи са предоставени други 24,4 млн. лева Голяма част от тези пари не са употребявани до момента поради рестриктивните мерки, наложени от пандемията.

С оглед на тези налични средства Министерството на образованието и науката (МОН) промени Наредбата за финансиране на институциите и даде опция на шефовете на учебни заведения при нужда да употребяват част от икономиите за възнаграждение на интернет достъпа на своите възпитаници при отдалечено образование. Според разбора на МОН от юли т.г. през идната образователна година 34 000 възпитаници биха останали без интернет връзка по обществени аргументи, в случай че се наложат онлайн занятия. Месечните такси за тяхната интернет съгласуваност до края на 2021 година ще костват на учебните заведения общо към 2,4 млн. лева Тези суми не би трябвало да бъдат проблем на фона на упоменатите финансови останки от 2020 година и направените икономии през 2021 година

При онлайн занятия МОН обезпечава интернет и за учителите посредством в допълнение месечно заплащане от 30 лева за компенсиране на разноските за консумативи. Това става посредством Националната стратегия „ Без свободен час “. По разпоредбите на програмата, признати през 2019 година, парите се превеждат на учебните заведения два пъти в годината – през септември-октомври и през декември. Към момента за такова в допълнение заплащане са кандидатствали 23 103 учители. В началото на октомври т.г. МОН ще преведе на учебните заведения декларираните близо 1,023 млн. лева

Осигуряването на интернет достъп за двете страни в просветителния развой – учители и възпитаници, е основно значимо изискване за осъществяване на дейно образование от разстояние в електронна среда.

Съгласно изследване на МОН от юли т.г. преподавателите са изцяло обезпечени с електронни устройства, нужни за отдалечено осъществяване на занятията. МОН към този момент е осигурило служебни компютри на всички учители, за които е декларирана нужда. По план „ Образование за утрешния ден “ са предоставени 2000 преносимия компютър и 500 рутера с карти с мобилни данни „ My Fi “. С разпореждане на Министерския съвет от 15 октомври 2020 година на учебните заведения са отпуснати 14 млн. лева за закупуване на други 2000 преносимия компютър за учители и 14 000 – за възпитаници. По план „ Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии “ на учебните заведения са дадени още 20 692 преносимия компютър, които се дават на преподаватели, както и 65 000 преносимия компютър и таблета за възпитаници за краткотрайно прилагане по време на отдалечено образование.

МОН в никакъв случай не е поемало ангажимент и няма бюджет да обезпечи служебни устройства на всички над 70 000 учители. Закупуването на преносими компютри за още 45 000 преподаватели, които сега употребяват лична техника, би коствало на бюджета към 45 млн. лева

Устройствата, предоставени на учебните заведения, дават отговор на всички модерни условия за осъществяване на обучителен развой от разстояние. Техните параметри даже надвишават потребностите, за които са предопределени. Цялата техника е доставена на крайните ползватели с авансово конфигурирани всички нужни приложения и програмен продукт. Всеки преподавател може да конфигурира спомагателни стратегии, когато пожелае.

В служебните компютри, обезпечени от МОН, се влиза единствено с самостоятелен длъжностен профил, което е годно за цялата държавна администрация. Това разрешава мониторинг върху времето, през което се употребяват устройствата – нужна информация с оглед целесъобразното вложение на държавния финансов запас, както и за възможното им преразпределение на техниката при положение на нужда. МОН не следи и не управлява наличието, употребявано на съответния преносим компютър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР