С богата програма от концерти, „Парад на буквите“ и художествени

...
С богата програма от концерти, „Парад на буквите“ и художествени
Коментари Харесай

„Парад на буквите“ и богата празнична програма из цялата страна за 24 май



С богата стратегия от концерти, „ Парад на буквите “ и художествени съоръжения ще бъде маркиран днешният 24 май в столицата - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.
В София без публична гала с речи, само че с публична стратегия, сред 9 и 11 ч. 24 май ще бъде маркиран пред Националната библиотека с присъединяване на детски и учебни сформира. В 9,30 ч. се чака президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър председател Стефан Янев и министри от кабинета да положат цветя пред паметника на светите братя. Балони с българските букви ще бъдат пуснати в небето.

В 10,30 от площад " Славейков " ще стартира " Парад на буквите ", проведен за втора поредна година от съдружие " Азбукари ". Шествието ще мине по столичните улици " Раковски " и " Оборище ", паметника на Васил Левски и ще приключи в парка Заимов.

От 12 ч. пред Народния спектакъл стартира празничен концерт, проведен от софийското Регионално ръководство на образованието, в който ще вземат участие близо 400 възпитаници от столичните учебни заведения.

Българска литература ще звучи през целия празничен ден на пл. " Славейков " посредством специфична апаратура " Звукът на българската литература ", Хората ще чуят текстове на класици, записани с гласовете на Юлиан Вергов, Койна Русева, Георги Господинов.

Гражданската самодейност " Съборна ", чиято цел е да трансформира едноименната улица и площад " Света неделя " в културно средище провежда литературно четене с присъединяване на писателите Здравка Евтимова, Калин Терзийски, Ина Вълчанова и Петър Чухов.

В празничния 24 май с " Вход свободен " ще работят парк-музеят Врана, Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ. Безплатно ще влизат посетителите и в Зоологическа градина.

С химна на българската култура и просвета " Върви, народе възродени! " пред паметника на светите братя Кирил и Методий в Националната филантропична гимназия, стартира празникът в Благоевград. В двора на историческото учебно заведение се събират някогашни ученици, някои от които приключили гимназията преди повече от 70 години.

Ученическо празнично шествие, предвождано от духовия оркестър на читалище " Никола Вапцаров ", ще премине по централната улица от правосъдната палата до площад " Македония ". Деца от разнообразни певчески и танцови обединения и артистите от отбор " Пирин " ще вземат присъединяване в обедния празничен концерт, а гост-изпълнители вечерта са Графа и Васил Найденов. В навечерието на 24 май, който е и празник на Благоевград, общината връчи грамоти на най-изявените учители и дейци на културата за принос в образованието, науката и духовното развиване на града.

Във Враца 24 май ще бъде маркиран с празненство пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Още преди Освобождението църковният празник на светите братя е отбелязван и като ден на просветата. За 24 май пред паметника на Кирил и Методий ще има празненство, ще бъде отслужен водосвет от врачанския митрополит Григорий. Традиционно за празника врачани отрупват паметника с цветя на благодарност.

В Ловеч на тържествена гала пред катедралата „ Св. Св. Кирил и Методий “ ще бъдат връчени годишните лични награди на изявени дейци в региона на образованието, учители и възпитаници. Преди това в храма ще бъде отслужен и молебен във връзка празника.

С барелеф „ Св. Св. Кирил и Методий “ ще бъдат отличени учители в четири категории, а изявени възпитаници ще получат плакети с лика на светите братя. По традиция ще бъде показан и церемониал на учебните флагове, музикални осъществявания и рецитации.

Общинският духов оркестър ще извърши химна на българската култура и просвета „ Върви народе възродени “, чиято музика по стихотворението на Стоян Михайловски „ Химн на светите братя Кирил и Методий “ написва учителят Панайот Пипков в час по музика в ловешкото учебно заведение „ Йосиф Първи “ преди 120 години.

В Пловдив денят ще стартира с празнична литургия в храма, носещ името на Светите равноапостоли. Традиционното шествие за 24 май ще премине по централната пешеходна улица, а в концерта по-късно ще се включат над 150 деца и възпитаници от хорови обединения и сформира. В началото на празничната стратегия всички ще изпеят дружно химна на Светите братя Кирил и Методий " Върви, народе възродени ".

Плевен отбелязва празника с тържествено ученическо шествие и Празник на книгата. В най-старото читалище " Съгласие 1869 " е подредена галерия с неповторими издания на старопечатни книги, някои от които са единствен образец у нас.

Пред Двореца на културата в Перник вицепрезидентът ще означи празника дружно с жителите и гостите на града. По-късно в Централния боен клуб президентът ще взе участие в тържественото отбелязване на 110 години от основаването на Съюза на националните читалища.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР