С богата културна програма късно снощи в Канев център“ на

...
С богата културна програма късно снощи в Канев център“ на
Коментари Харесай

И в Русе посрещнаха Китайската Нова година

С богата културна стратегия късно нощес в „ Канев център “ на Русенския университет бе посрещната Китайската Нова година, която е известна и като Лунната Нова година или Пролетния фестивал. Тази година празникът стартира на 22 януари, като по традиция празненствата ще продължат цяла седмица. По китайското летоброене настава 4721 година, а по зодиакален знак 2023-а е Годината на Водния заек. Според вярванията годината на Водния заек е година на размисъла. Поздравления към уредниците на забавното и пъстро събитие бяха отправени от името на регионалния шеф Анатоли Станев, а измежду гостите на събитието бе заместник-кметът по филантропични действия Енчо Ечнев. „ Поздравявам ви за метода, по който представяте една по-далечна за нас просвета. Продължавайте да допринасяте за културното развиване на района “, се споделя в написаното от Станев към шефа на СУ „ Васил Левски “ Мария Тодорова, педагогическия екип и учениците. Припомняме, че годишен уредник на събитието е точно това учебно заведение, което е едно от най-големите в страната дружно с Институт „ Конфуции “ – Велико Търново. Станев пожела на присъстващите здраве, шанс и доста мотиви за усмивки през актуалната година. Той бе безапелационен, че ще поддържа по всевъзможен метод реализирането на начинания от сходен жанр. Идеята е да се осъществят и взаимни изложения на създатели от двете страни.

Заместник-кметът Енчо Енчев пожела на педагогическия колектив и възпитаниците на учебното заведение 2023-а да бъде енергиен интервал, изпълнен със съдбовни промени, каквато се обрисува Годината на заека съгласно китайския календар.

Понастоящем в учебното заведение се образоват близо 1500 възпитаници, като в общо 16 паралелки от 1 до 12 клас се преподава китайски език. Данните на управлението на учебното заведение сочат, че ползата към проучването на китайски нараства непрестанно. Поводът е може би и в това, че възпитаници от СУ „ Васил Левски “ постоянно вземат участие в националното съревнование „ Китайски езиков мост “, което дава право на класиралите се на първите три места за краткосрочно образование в китайски университет. Към момента учителите по китайски в учебното заведение са трима, като активността им се подкрепя от две доброволки от Китай.

На събитието бяха и представители на академичната общественост от Русенския университет „ Ангел Кънчев “ и Великотърновския „ Св. св. Кирил и Методий “, както и шефът на Института доцент Искра Мандова. Тя уточни, че годишно учебното заведение има право на финансиране за закупуване на книги в размер на почти 15000 юана. Сумата се равнява на към 4000 лв..

Интересен факт е, че съгласно данните от последното броене в страната общо 9 души от област Русе се самоопределят като китайци.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР