С близо година е пресрочен мандатът на директорката на Музикалния

...
С близо година е пресрочен мандатът на директорката на Музикалния
Коментари Харесай

Пресрочилата мандата си директорка на Музикалния театър вдига бунт

С близо година е просрочен мандатът на директорката на Музикалния спектакъл " Стефан Македонски " Мариана Арсенова. Това е честа процедура в България. Хора на постове с изминал срок  да не престават да ръководят в несъгласие с всевъзможни закони.

Много са институциите с сходен проблем. Такъв е казусът и с шефа на Музикалния спектакъл. Арсенова е назначена през 2015 година като изпълняваща длъжността от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Поради изтеклия мандат, Министерството на културата афишира преди месец обществен конкурс. Вчера от ведомството оповестиха резултата. От решението на комисията излиза наяве, че досегашната директорка Мариана Арсенова е декласирана, а някогашният шеф Марио Николов и солистката на театъра Еделина Кънева са получили точки за второ и първо място. Във всяка цивилизована страна решението на многочислената комисия с ръководител проф. Пламен Джуров е знак, че един от претендентите е бил най-хубав, а различен се е показал „ под чертата “.

В България обаче, практиката да се оспорват състезания и да се ползва народна власт на подписките е на път да измести регламентите и обстоятелствата. Ето че директорката и чиновници на Музикалния спектакъл желаят състезанието да бъде анулиран. Но не акцентират претекстове, нито излиза наяве кое е юридически неправилното и опороченото в състезанието, та той би трябвало да бъде анулиран.

В музикалните среди не е загадка, че Арсенова имаше неприкритата защита на ръководещия тогава министър на културата от ГЕРБ Вежди Рашидов. Този политически ореол към ръководството на Арсенова буди подозрение, че актуалната подписка на чиновниците в театъра има партиен подтекст. Не е надалеч от истината, че този скандал е директно ориентиран против служебния министър на културата Велислав Минеков, като се търси неговата дискредитация.

Надали чиновниците подозират, че са употребявани и въвлечени в следващата политическа конспирация, тъй като Минеков е гневен критик на ГЕРБ.

Появиха се известия, че министърът щял да се среща с уредниците на митинга против състезанието. Интересно, какво ще направи след срещата. Ще анулира състезанието, тъй като на чиновниците не им харесва да имат нов шеф? Ще позволи на „ уличната “ народна власт да изземе институционалните му отговорности, разпоредбите и законите? Или ще анулира решението на комисия от 13 представители на разнообразни институции с влиятелен ръководител като проф. Пламен Джуров?

Предстои да забележим дали страхът от тъй наречените публично мнение ще делигитимира най-цивилизования метод за избор на ръководители – състезанието.

ЕМИЛИЯН КЪНЧЕВ
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР