С близо 9 млн. лв. от управляваната от МРРБ Оперативна

...
С близо 9 млн. лв. от управляваната от МРРБ Оперативна
Коментари Харесай

С близо 9 млн. лв. Бургас обновява шест професионални гимназии

С близо 9 млн. лева от ръководената от Министерство на регионалното развитие Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година Бургас обновява шест от професионалните си гимназии. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която дружно със заместник-кметовете на общината Руска Бояджиева и Йорданка Ананиева инспектира ремонтните действия в професионалните гимназии по туризъм „ Проф. доктор Асен Златаров " и по превоз в града. Двете образователни заведения не са ремонтирани главно от 45-50 години.

В Професионалната гимназия по туризъм, където се образоват 950 възпитаници, зам.-министър Николова прегледа образователната база, която разполага с актуализирана образователна кухня със модерни електроуреди и с демонстрационна зала с нов интериор. По този метод учениците ще се образоват в модерни условия от най-високо равнище в областта на туристическите услуги. В образователното заведение се влагат над 1,5 млн. лева, като 1 млн. лева е безвъзмездното европейско финансиране, а останалите средства са съфинансиране от община Бургас и лични средства на учебното заведение.

Близо 2 млн. лева е инвестицията в Професионалната гимназия по превоз, която е с напълно възобновена учебно-материална база и прилежащо пространство. В нея се образоват към 250 възпитаници, които ще имат достъп до най-съвременните способи в автомобилостроенето. Училището предлага образование и в специалността „ електрически автомобили ", което ще отговори на потребности от фрагменти за публичния превоз в Бургас и за поддръжка на актуалните леки коли, задвижвани с електричество.
Зам.-министър Николова даде висока оценка за плановете на общината и акцентира, че гимназиите се трансформират в модерни новаторски образователни заведения, в които учениците ще усвояват материала в съвременна и приветлива среда. Особено скъпи са предлаганите специалности за бизнеса в района.

По-рано в Бургас зам.-министър Николова взе участие в стратегическа консултация по отношение на осъществяване на политиката за районно развиване и програмиране на новата европейска оперативна стратегия за поддръжка на районите в интервала 2021-2027 година с представители на общините от Югоизточен регион.

Заместник-регионалният министър увери, че Бургас ще резервира финансирането си по линия на оперативната стратегия през идващия интервал като главен център за развиване в района. Така европейските средства ще продължат да способстват за развиване на градските пространства, като при осъществяването на новите районни планове ще се търси привличането на икономическия бранш. Освен това, на локално равнище ще има опция да се показват плановете, които ще доведат до повишение на стандарта на живот на хората. Зам.-министър Николова подсети, че страната ни ще получи с 8% повече финансов запас от Европейски Съюз по линия на кохезионната политика. Бюджетът на програмата за развиване на районите също ще бъде по-висок от сегашния. „ С плановете, които ще финансираме, търсим надграждащ резултат на постигнатото досега, както и опцията да бъдат финансирани дребните обитаеми места, които бяха изключени от достъп до еврофинансиране. Целта ни е да осигурим по-добра съгласуваност сред дребните обитаеми места и центровете за напредък и секторните посоки, които могат да допринесат за стимулиране на икономическите индикатори, сподели още тя.

Деница Николова разяснява също, че ще се резервира и европейското финансиране за рехабилитация на пътната инфраструктура. Нов миг в тази област ще бъде опцията за финансиране на планове за транспортна съгласуваност към стопански оператори с вложения в съответни територии и обитаеми места. Предвижда се и съставен елемент за подготовка на човешките запаси за обезпечаване на фрагменти и стимулиране на работодатели за привличане на работна ръка.

„ Ще се опитаме всеки един от плановете да получи финансиране от другите оперативни стратегии, с цел да реализираме по-добри резултати за хората, сподели още Николова. Тя заяви, че се уголемява кръгът на евентуалните бенефициенти на програмата, като с изключение на общини ще могат да аплайват и регионални администрации, всички обществени институции, университети, научния бранш, стопански оператори, неправителствени организации, цивилен общности. Те ще вземат участие и при структуриране на плановете с максимален принос за района.
„ Амбицията ни е с сложно финансиране и интегрирани планове да подобрим социално-икономическите индикатори на всички райони в страната и да понижим отрицателните процеси, съобщи Николова.

Заместник-министърът увери, че няма да има смяна в броя на регионите от равнище NUTS 2. „ Запазваме броя, размера и състава на съществуващите шест статистически района. След извършени договаряния с Евростат имаме опция за еластичен метод за осъществяване на регламента във връзка с броя население в статистическите региони и за идващия програмен интервал ", сподели тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР