С близо 8,4% са се увеличили кръводарителите у нас през

...
С близо 8,4% са се увеличили кръводарителите у нас през
Коментари Харесай

С близо 8,4% са се увеличили кръводарителите у нас през първите 4 месеца на 2022 г. -

С близо 8,4% са се нараснали кръводарителите у нас през първите 4 месеца на годината спрямо миналата 2021 година Техният брой е надлежно 55 760 за 2022 година и 52 351 за 2021 година За Националния център по трансфузионна хематология нарастването е почти 5%.

Ако през предходната година от януари до април кръводарителите са били 12 254, то през 2022 година те към този момент са 12 864, оповестяват от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

По мотив 14 юни – Световния ден на доброволния и безплатен кръводарител, до края на месеца ще се проведат редица кръводарителски начинания в страната.

На 14 юни, от 12 ч., на тържествена гала в аулата на НЦТХ (гр. София, ул. „ Братя Миладинови " № 112) ще бъдат отличени 15 организации и персони със специфичен принос за кръводаряването у нас. Събитието се провежда от Националния център по трансфузионна хематология взаимно с Българския Червен кръст.

73 предприятия, търговски сдружения, неправителствени организации, лечебни и образователни заведения ще получат благодарствени грамоти от екипа на НЦТХ за проявената съпричастност, дейното присъединяване и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване у нас.

В рамките на Световния ден всяка година в над 192 страни се провеждат разнообразни събития, с които освен се оказва поддръжка на кръводарителите, само че и се предизвикват хиляди хора да се причислят към благородната идея на доброволното кръводаряване.

В България първата акция за безплатно даряване на кръв се организира през 50-те години на предишния век.

У нас всеки, който желае да подари кръв, може да го направи, като се обърне към съответния център по трансфузионна хематология в страната. Координати. 

През почивните дни в София стационарните екипи в НЦТХ работят от 9 до 15:30 часа.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР