С близо 500 милиона лева ще се свие излишъкътв бюджета

...
С близо 500 милиона лева ще се свие излишъкътв бюджета
Коментари Харесай

Финансовото министерство очаква свиване на излишъка с близо 500 млн. лева за месец

С близо 500 милиона лв. ще се свие излишъкътв бюджета в края на март по отношение на февруари, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите.

В края на тримесечието хазната ще е на плюс с 231 милиона лв. при над 700 милиона към края на февруари.

Във фискалния запас има 9.9 милиарда лв..

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към март тази година да бъде позитивно в размер на 231 млн. лева (0.2 % от прогнозния БВП). За съпоставяне, за първото тримесечие на 2021 година бе регистриран недостиг от 625,8 млн. лв., оповестяват от министерството на финансите.

Приходите, помощите и даренията по КФП към март се чака да бъдат в размер на 12.40 милиарда лева (21.7 % от годишния разчет) и нарастват с 1.05 милиарда лева (9.3 %) по отношение на регистрираните за първото тримесечие на 2021 година. Данъчните и неданъчните приходи по КФП нарастват номинално на годишна база с 1.30 млн. лева, до момента в който постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) понижават с 247 млн. лв..

Разходите по консолидираната фискална стратегия (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към март са в размер на 12.17 милиарда лева (19.3 % от годишния разчет). За съпоставяне, разноските по КФП за същия интервал преди година бяха в размер на 11.98 милиарда лв..

От финансовото министерство означават, че частта от вноската на България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31 март от централния бюджет, възлиза на 401.8 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейския съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР