С близо 100 повече легла за болнично лечение и рехабилитация

...
С близо 100 повече легла за болнично лечение и рехабилитация
Коментари Харесай

Здравната карта за София област е предадена на МЗ със 100 болнични легла повече

С близо 100 повече кревати за болнично лекуване и рехабилитация планува новата здравна карта на София област, направена от Областен съвещателен съвет по опазване на здравето. Документът е предаден на здравното министерство, с цел да стане част от Национална здравна карта, откакто документът, направен през 2016 година беше отритнат от съда.
Чрез картата се дефинират и възнамеряват потребностите на популацията от извънболнична и болнична здравна помощ, на база на които би трябвало да се  възнамерява ефикасното потребление на ресурсите.

За създаването на регионалните и по-късно Националната здравна карта се употребяват индикатори за осигуреност с медицински експерти и болнични запаси, способи за диагностика и лекуване. Картата обрисува нуждата на популацията от доболничната, болничната и денталната помощ, изясни пред Радио София зам.-председателят на съвета и шеф на РЗИ София област доктор Александър Златанов. Според формалните данни в региона живеят 234 185 души, през 2016 година са били 238 061.

Общият броят на утвърдените от регионалния съвет по опазване на здравето ефикасни болнични кревати в лечебните заведения е 1714 спрямо 1624, колкото бяха включени картата през 2016 година. В броя влизат болничните кревати за интензивно, хирургично, дълготрайно лекуване и рехабилитация.

Д-р Златанов изясни, че във всички обитаеми места има задоволителен брой общопрактикуващи лекари, в някои от най-малките села се посещават от доктор по график.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР