С близо 10 трилиона долара управлявани активи, БлекРок“ е най-големият

...
С близо 10 трилиона долара управлявани активи, БлекРок“ е най-големият
Коментари Харесай

Дъг Кейси за възхода на „БлекРок“ и фашизма в САЩ

С близо 10 трилиона $ ръководени активи, „ БлекРок “ е най-големият управител на активи в света. Компанията се разрасна трагично след финансовата рецесия от 2008 година и това не е инцидентно. Оттогава централните банки по света са отпечатали десетки трилиони долари. Голяма част от тези новосъздадени пари се озоваха на фондовия пазар, по-специално борсово търгуваните фондове на „ БлекРок ".

БлекРок “ също беше виновен за подпомагането на Федералния запас да ръководи голямото си дългово портфолио след 2008 година Това е още едно доказателство за положителните връзки на „ БлекРок “ с държавното управление.

БлекРок “ е добра илюстрация на резултата, когато тези, които са най-близо до машината за пари, печелят.

Какво мислите за възхода на „ БлекРок “?

Дъг Кейси: „ БлекРок “ ме озадачава и учудва. Започва от нулата в края на 80-те, учредена от Лари Финк и някои от неговите другари. Как съумяха да съберат 10 трилиона $ и да станат най-голямата организация за финансово ръководство на света? Дали са доста способени или просто са доста добре свързани с Федералния запас? Със сигурност са способени в набирането на средства. Те са безусловно „ свързани “. В днешния свят, където държавните управления директно или индиректно управляват всичко, бъдете сигурни, че най-хубавите момчета в „ БлекРок “ са членове на „ Дълбоката страна “.

Като мениджъри на благосъстояние, те всъщност са били в положение да печелят хонорари от 10, 20 или 30 базисни пункта - от време на време единствено 1% - върху активи под ръководство. Това би трябвало да е един от най-хубавите бизнеси в света, тъй като „ БлекРок “ има към 1800 чиновници, с цел да ръководи 10 трилиона $.

Интересното е, че макар впечатляващия растеж, обществено търгуваните акции на „ БлекРок “ не се показаха толкоз впечатляващо. През последното десетилетие акциите са се нараснали единствено 10 пъти, което е ужасно, само че на нашия свръхпечеливш пазар това не е нещо изключително. Не знам какво вършат с всичките пари, които идват всеки месец от събирането на хонорари за всички тези активи. Но бихте си помислили, че това може да е най-хубавото нещо, засенчвайки истинския великански вампирски калмар на „ Голдман Сакс “. Сега е нещо по-голямо, нещо с размера на Кракен.

Нямам проблем с размера като подобен. Но в днешната свръхфинансирана стопанска система, „ БлекРок “ прави повече от просто събиране на хонорари за даване на услуги. Проблемът е, че с изключение на взаимните и пенсионни фондове, той управлява акции с право на глас в обществени компании. Това значи, че те могат да назначат шефове, които харесват, които по-късно да движат компанията в мечтаната от тях посока.

Те имат мощен фокус върху акциите за околна среда, обществена среда, ръководство и тези за многообразие, включване и правдивост. В резултат на това корпорациите се пренасочват от максимизиране на облагите – дават на акционерите това, което желаят – към максимизиране на политическата уместност и „ събудената “ идеология.

В момента има почти 500 милиарда $ фондове, които намерено популяризират своя фокус върху акциите за околна среда. Обществеността беше уверена, че би трябвало да влага пари в тези фондове, с цел да алармира за добродетелта, да бъде праведна и да избави света. Акциите обаче в действителност работят за заличаване на благосъстояние. Това е още една причина, заради която стопанските системи и пазарите минават през доста сложни времена.

БлекРок “ имат огромни позиции в доста обществени компании и употребяват това, с цел да прокарат дневен ред, който може да не подхожда на проектите на вложителите на дребно, които имат акции на самия „ БлекРок “. Изпълнителният шеф Лари Финк един път сподели подозрително, че „ никой проблем не е по-висок от изменението на климата в описите с цели на нашите клиенти “. Печатането на пари от Федералния запас спомогна за повишение на потенциала на „ БлекРок “, който компанията употребява, с цел да прокара политическата си стратегия. Какво става тук?

Дъг Кейси: „ БлекРок “ е съвършен образец за какво печатането на пари и централните банки постоянно вършат богатите по-богати. Те освен са по-близо до крана на парите, само че също по този начин имат положителни връзки, с цел да дават услуги на държавни чиновници. И тези услуги се връщат многократно. Тъй като непотребните пари се натрупват, множеството от тях се вливат в пазарите на акции и облигации. Но елементарният човек не знае кои акции да купи, тъй че разчита на тези мениджъри на пари.

Това частично изяснява триумфа на тези фондове, които имат към 6 трилиона $ активи и където „ БлекРок “ също е най-големият състезател. Кой желае да чете хиляди годишни отчети и прессъобщения? По-лесно е да сте „ на пазара “ с избран вид фонд. Улеснява живота на елементарния човек. Но трансферира голямо количество власт на управническата класа. А в актуалния свят те сякаш се интересуват повече от идеологията, в сравнение с от максимизирането на облагите.

Освен това тези средства са станали толкоз огромни, че е мъчно да се максимизират облагите. Те не могат да купуват дребни предприемачески компании, които могат да предложат по-големи облаги. Те са принудени да купуват великански компании, ръководени от „ костюми “ като тях. Това е мястото, където прекомерно финансираният свят се озовава в самоподдържаща се противоположна връзка, която натъртва на размера над цената.

Въпреки икономиите от мащаба, след избран миг нещата могат да станат толкоз огромни, че да станат просто неуправляеми. Предполагам, че „ БлекРок “ е стигнал дотук. Това да не приказваме, че цените на фондовите и облигационните пазари станаха мощно надути. Имахме 40-годишен бичи пазар и в двете страни и последната половина от него беше изпълнена със смешни пари. В момента, повече от всеки път, пазарите са огромна злополука, която чака да се случи.

Не бих се тревожил доста за самия „ БлекРок “. Докато актуалните мечи пазарни дъна доближат, хората даже няма да желаят да знаят, че акциите съществуват. И ще намразят мениджърите с огромни пари. Да се надяваме, че „ БлекРок “ е посял семената на личното си заличаване.

От друга страна, нормално не желаете да притежавате такива акции. Разбира се, те ви икономисват време и изследвания, нужни за закупуване на обособени акции. Но в този момент може да е подобаващият миг да повишите равнището на персоналната си отговорност. Опитайте се да научите по какъв начин да избирате дребни обособени компании, такива, които са прекомерно дребни, с цел да бъдат купени от „ БлекРок “. Не разчитайте на този вид фондове. По създание те просто обират чантите на най-големите, а не на най-хубавите компании в своята област.

БлекРок “ е най-големият и авторитетен състезател, популяризиращ акциите за околна среда в корпоративния свят. Ако не беше „ БлекРок “, те нямаше да бъдат толкоз видни през днешния ден. Как оценявате преобладаващата роля на „ БлекРок “ в насърчаването на им?

Дъг Кейси: Това е същински проблем. Когато огромна институция има забележителна част от акциите на която и да е обществено търгувана компания, тя може да назначава каквито шефове желае. И през днешния ден доста или множеството от тях работят в пространството на разнообразието.

Да управлявате компания съгласно правилата на екологизма значи да се подготвите за злополука. То е част от цялостен комплекс от колективистични хрумвания, които заливат света като вълна от сурови отпадъчни води.

Не става въпрос единствено за това, че „ БлекРок “ прави доста пари от това, което всъщност са роялти на фондовия пазар като цяло. Проблемът е, че „ БлекРок “ по-специално има изключително токсични стойности. Те от дълго време са водачи в насърчаването на този вид акции, употребявайки дяловете си в капитала, с цел да избират членове на борда и мениджърски екипи, които обезпечено ще доведат фирмите до банкрут. Това е част от аргументите, заради които компании като „ Шел “ и „ Бритиш Петролеум “ споделят, че желаят да се измъкнат от петролния бизнес, и за какво „ Дисни “ прави непривлекателни филми с полезности, които са противоположни на тези на обичайно насочените американци. Приемането на екологизма и политическата уместност дава голяма мощ на хората с антикапиталистическо мислене. Доста е перверзно.

БлекРок “ наподобява по-малко индивид на свободния пазар, а повече израз на сливането на огромния бизнес и огромното държавно управление. Какво мислите?

Дъг Кейси: „ БлекРок “ в действителност е мократа фантазия на Мусолини, превърната в действителност в огромен мащаб.

Доминиращата икономическа и политическа философия в света е фашизмът и това включва Съединените щати.

Фашизмът няма нищо общо с ботушите, елегантните униформи и среднощните почуквания на вратата.

Фашизмът е икономическа система. Тази дума е измислена от Мусолини. Неговият знак е брадвата, представляваща страната, заобиколена от съчки, представляващи корпорации. Те се укрепват взаимно.

При социализма средствата за произвеждане принадлежат директно на страната. При фашизма обаче огромните корпорации остават. Държавата и огромният бизнес се поддържат. Това е по-ефективно устройство от социализма. Корпорациите към момента вършат облаги, тъй че стопанската система към момента може да пораства. Могат да се откраднат повече пари в сравнение с при чистия социализъм. Богатите в бизнеса и мощните в държавното управление пазят гнездата си чисти.

Това важи на всички места. Китай, Съединени американски щати, Европа и Русия имат всъщност сходни стопански системи. Сега светът се ръководи от фашизъм. Термини като комунизъм, социализъм, народна власт и капитализъм в действителност са просто безсмислени и объркващи анахронизми.

Днес в света няма същински буржоазен страни. Днес в света няма социалистически страни, като се изключи няколко аномалии като Куба и Северна Корея. „ Комунистически “ Китай се ръководи от организация, наречена Комунистическа партия, само че тя няма нищо общо със системата, наречена комунизъм. ККП в действителност е просто машинация, предопределена да обезпечи на членовете си заслужено идеологическо прикритие, с цел да могат да живеят необятно.

Тук, в Съединени американски щати, режимът на Байдън основава идеална среда за размножаване и мутиране на фашизма, среда, в която същества като живеещите във Вашингтон стават по-богати и по-могъщи. Политици, лобисти, корпоративни измамници, представители на Неправителствени организации, правосъдни интелектуалци и други сходни се свързват с държавното управление и дълбоката страна, с цел да станат доста богати в границите на закона, употребявайки това, което наподобява като пазарни процеси.

Ситуацията е неприятна и се опасявам, че ще се утежни с времето. Това е един от многото фактори, които ще трансфорат 2020-те в най-бурното десетилетие в най-малко живите мемоари.

Предвид това, за което говорихме през днешния ден, до каква степен води всичко това?

Дъг Кейси: Когато виждам " духа на века " в този момент, той няма доста приятелско лице.

Струва ми се, че всички международни институции са станали прекомерно огромни. Това, несъмнено, включва държавни управления и огромни корпорации, които директно управляват огромна част от международната стопанска система. Има въртяща се врата сред огромните корпорации и държавното управление, университетите, неправителствените организации и медиите. Бих споделил, че международната надстройка стана прекомерно огромна, прекомерно тромава, прекомерно съсредоточена и прекомерно обременяваща от горната страна. Това я направи доста нестабилна.

Междувременно от ден на ден членове на междинната класа, която постоянно е създавала цялото благосъстояние, се плъзгат към по-ниската класа.

„ БлекРок “ и това, което съставлява, са симптоматични за проблемите, които съществуват в света през днешния ден. Има петна по него. Това няма нищо общо с капитализма и свободните пазари.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР