С благодарствен молебен и патриотични маршове беше поставено началото на

...
С благодарствен молебен и патриотични маршове беше поставено началото на
Коментари Харесай

Ролята на Русе за Независимостта на България

С признателен молебен и патриотични маршове беше сложено началото на празничния 22-ри септември и в Русе. В крайдунавския град е било и последното заседание на държавното управление и княз Фердинанд преди оповестяването на Независимостта на България, а самият Манифест е подписан на гара Две Могили.

Русе

Преди 111 години министър председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд на яхтата „ Хан Крум " край Русе и дружно с цялото държавно управление се насочат с царския трен към Велико Търново. На дребната гара Две могили в нощта против 22 септември влакът стопира за отмора.
Мариана Димитрова - историк, Регионален исторически музей - Русе: Манифестът в действителност стартира да се написа на княжеската яхта и по време на цялото пътешестване до Две могили, за относително малко време той е формиран и подписан. В никакъв случай Независимостта не е по-малък по значение празник, няма спор по този въпрос.
Паметна плоча на гарата в Две могили припомня за събитието през 1908 година. А княжеската яхта след години употреба отива за скрап.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР