С българския Стратегически план ще има ресурс за близо 110

...
С българския Стратегически план ще има ресурс за близо 110
Коментари Харесай

Министър Гечев: С българския Стратегически план ще има ресурс за близо 110 МИГ-а по подхода ЛИДЕР

С българския Стратегически проект ще има запас за близо 110 Местни инициативни групи (МИГ) по метода ЛИДЕР. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев, който връчи 11 контракта за финансиране по подмярка 19.1 " Помощ за подготвителни действия “ за дребни пилотни планове на Местни инициативни групи (МИГ) по метода " Водено от общностите локално развиване “ от Програма за развиване на селските региони (ПРСР) 2014-2020 година Той посочи, че в настоящия програмен интервал са финансирани  64 МИГ-а.

Явор Гечев изясни, че в идващия програмен  интервал методът ЛИДЕР е мощно застъпен в земеделската политика, която ще се води на локално равнище. Средствата, които са планувани в българския Стратегически проект за него са 280 млн. евро. По думите му насъбраният опит, който имат локалните инициативни групи, е добър пиедестал за това ресурсът да отиде там, където ще бъде потребен за хората. " Подходът ЛИДЕР е неповторим, тъй като той аутсорсва част от програмата. Местните общности сами вземат решение защо ще изразходват предпочитано получените средства “, означи министърът на земеделието.

" Предпочетохме да създадем събитието в този формат, тъй като за нас е извънредно значимо да отчетем значимостта на метода и да подчертаем положителните резултати, които е постигнал в предходния програмен интервал “, сподели още аграрният министър.  Той уточни, че е  имало доста забавени планове, а политиката, която се води сега е да се подхващат бързи и градивни дейности за превъзмогване на това.

Министър Гечев благодари за упоритата работа на представителите на локалните инициативни групи и бе безапелационен, че този метод ще продължи да бъде сполучлив и  в идващия програмен интервал.

Пред публицисти земеделският министър напомни, че при започване на мандата си е заварил над 5 000 забавени планове по ПРСР.  И посочи, че след интензивна работа, се чака до седмица-две към 2 500 плана да бъдат финализирани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР