С българската общност в Северна Македония трябва да има постоянна

...
С българската общност в Северна Македония трябва да има постоянна
Коментари Харесай

Османи: Нужна е постоянна комуникация с българската общност в Северна Македония

„ С българската общественост в Северна Македония би трябвало да има непрекъсната връзка, с цел да им се изясни, че акцията с разкриване на клубове с провокативни имена навреди най-вече на тях, на техните старания да бъдат интегрирани в обществото. Ние имаме интерес българската общественост да се усеща добре в своята страна, в Република Северна Македония ”, сподели на конференция по време на съвещанието на Адриатическата харта в Скопие министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предава Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че поради изборите в България е прекъснал постоянните си седмични конференции и внимава в мненията си, „ тъй като в предизборна акция политическите партии вършат изказвания, които в границите на акцията наподобява, че правят работа, само че след нея политиците стават тяхна жертва ”. 

„ Така нашият въпрос в България стана индивид на позициите, които българската страна построи в тези чести акции в последните две години ”, уточни Османи. 

Уточнявайки, че е представител на втората по величина етническа общественост в Северна Македония, Османи уточни, че във връзка с консолидираното на общностите „ в една функционална мултиетническа народна власт ”, българската общественост би трябвало да се учи от опита, който към този момент има в Северна Македония, „ че единствено увеличавайки доверието на жителите и останалите общности българите ще могат да бъдат равноправни ”. 

„ Така че се надявам, че осъществявайки постоянна връзка българската общественост ще може да се сдружава и открива клубове по метод, по който останалите жители няма да се усещат афектирани и предизвикани. Мисля, че част от тях бяха жертви на нечии недобронамерени цели, мисля, че ще изпълним постоянна връзка, в която да стане ясно, че в тази страна, както в никоя друга могат да се реализират и групови права ”, уточни Османи. 

В отговор на журналистически въпрос по случая с пребития секретар на клуба „ Цар Борис Трети ” в Охрид Християн Пендиков, Османи сподели, че не знае дали и по кое време Пендиков ще се върне в Северна Македония, където тече дело против осъществилия побоя, само че уточни, че за него реакцията на България на случилото не е била симетрична, „ обвинявайки страната за систематична дискриминация ”. 

Османи още веднъж повтори, че е отишъл в София, с цел да покаже угриженост към жител на Северна Македония и да покаже, че „ като страна Северна Македония не поддържа сходни набези, изключително, когато са по етнически аргументи ”, само че да покаже и на Европейски Съюз, че това не е политика на страната. 

„ И се надявам (Пендиков) бързо да се върне, тъй като нашите жители би трябвало да усещат сигурността, която страната обезпечава и никой не би трябвало да се усеща нерешителен по етнически, политически идеологически аргументи ”, сподели Османи. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР