С автентично виенско изящество и музикални интерпретации на световно ниво,

...
С автентично виенско изящество и музикални интерпретации на световно ниво,
Коментари Харесай

ХОЛДИНГ КЦМ 2000 зарадва пловдивчани с традиционен Коледен к...

С достоверно виенско великолепие и музикални тълкования на международно равнище, ХОЛДИНГ КЦМ 2000 зарадва пловдивчани и посетители на града с обичайния си Коледен концерт „ Виенска класика “.

Wiener Concert-Verein със солист и диригент огромният български цигулар проф. Марио Хосен, показаха пред феновете на Драматичен спектакъл – Пловдив едни от най-обичаните творби на Моцарт и Хайдн. 

Концертът бе открит от Румен Цонев, основен изпълнителен шеф на ХОЛДИНГ КЦМ 2000, който приветства публиката с думите: „ Отново е декември и още веднъж предколедно въодушевление превзема света. Независимо от войната, цените на тока и инфлацията, а може би и тъкмо поради това, всички ние имаме потребност от малко повече религия, оптимизъм и хубост, които единствено изкуството може да ни даде. Затова, правилни на традицията, след 2 годишна ковид-пауза, ние от ХОЛДИНГ КЦМ 2000 подаряваме на Пловдив Коледен концерт. Тази година нашите посетители идват от Виена – музикантите от Wiener Concert-Verein, дружно с обичания ни съгражданин, виртуозният цигулар маестро Марио Хосен. И тази година, още веднъж по традиция, концертът ще бъде благотворителен. Със средствата, които ще съберем довечера и сме събрали досега от продажбата на билети, ще осъществим нашата благотворителна идея и ще закупим пулсо-оксиметри за дребните пациенти на Неонатологията на УМБАЛ „ Свети Георги “. 

„ Виенчанинът “ от Пловдив маестро Марио Хосен, е виртуозен музикант, солист и диригент с интернационална известност. Сред емблематичните оркестри, на които е бил солист, са Симфоничният оркестър “Чайковски ” на Московското държавно радио, Лондонска филхармония, Виенския симфоничен оркестър, English Chamber Orchestra, Оркестъра на Миланската Скала, Академия St. Martin and the Fields, Wiener KammerOrchester, Оркестър Брукнер Линц, националните филхармонии на Словения, Литва, Дания, Турция, Мексико, Бароковия оркестър на Хелзинки, Софийска филхармония и Симфоничния оркестър на БНР.  Маестро Хосен приветства пловдивската аудитория, споделяйки: „ Ние, хората на изкуството, сме медиатори и нашата цел е да допринесем с страстта си, с посланието на това, което вършим, за облагородяването на обществото. Музиката е най-хубавото средство, което сплотява хората от всички краища на света. Щастлив съм, че с сътрудниците от Виена – това е моят втори дом, както и Пловдив, сме тук да споделим с Вас едни от шедьоврите, написани от колоси, от гении в музиката, каквито са Хайдн и Моцарт. Искам да ви пожелая да се отпуснете и наслаждавате на музиката – тя е един език без думи, без слова. В музиката, която ще чуете довечера, има благополучие, наслада, блян, пристрастеност, тъга, страдалчество, само че в основата е хармонията и любовта. “

Повече от 35 години след своето учредяване, фамозният камерен оркестър на град Виена Wiener Concert-Verein гостува в страната ни, с цел да се срещне за първи път с българската аудитория. Заедно с маестро Хосен, многократните носители на премията на Ernst von Siemens Musikstiftung съумяха да пресъздадат неповторимото звучение на Винеската класическа музика на най-високо музикално равнище, трансформирайки  празничния концерт в угощение на духа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР