С авансово отпуснати милиони за строителството на магистрала Хемус“ е

...
С авансово отпуснати милиони за строителството на магистрала Хемус“ е
Коментари Харесай

С аванс за магистрала "Хемус" е купен хотел във Велинград?

С предплатено отпуснати милиони за строителството на автомагистрала „ Хемус “ е финансирана покупката на хотел във Велинград, написа проверяващият уебсайт Bird.bg . Става дума за над 23 млн. лева Те са били дадени като заем за покупка на хотела. Парите са минали през компанията " Водно строителство-Благоевград ". Тя е получила над 84 млн. лева По-голямата част от тях са преведени на друго сдружение. Според Bird с остатъка е финансирано придобиването на хотела.

Собственик на благоевградската компания е Виктор Велев. Той е шеф и на друга строителна компания - " Грома Холд ", благосъстоятелност на Христо Савев. Именно той е учредил компания, през която са минали парите за покупката на хотела. Това е сдружението ФХИБ ЕАД, което през предишния март дава 23.4 млн. лева на компанията " ММ Хотелс ". Същата купува хотела за въпросната сума и учредява ипотека в интерес на ФХИБ ЕАД.

" Произходът на тези 23,4 милиона на ФИХБ, предоставени като заем на " ММ Хотелс " не може да се наблюдава в детайлности, защото Савев е заявил, че компанията му е микропредприятие и по този начин е избегнал подаването на обстоен годишен финансов доклад “.

За това, че с пари, отпуснати за " Хемус ", е платен хотел са съобщавали и някогашният вътрешен министър Бойко Рашков, и сегашният Иван Демерджиев без обаче да дадат детайлности. Прокуратурата също не е съобщавала елементи.

Държавното обвиняване настойчиво мълчи и за развиването на следствието за пране на пари, формирано по материали от Министерство на вътрешните работи предходната година. Няколко месеца по него обвинен бе само Борислав Колев от Благоевград. Отскоро към отговорност бяха привлечени още осем души, само че прокуратурата не споделя кои са. Mediapool разполага с имената им и разгласява буквите им .

Според проверяващите деветимата обвинени са взели участие в скица, посредством която са пренасочени милиони левове. След голям брой преводи през свързани компании, парите са били изтеглени на каса от пълномощници. Сред тях е малоимотен мъж, изнесъл 18 млн. лева За услугата му били обещани 20 хиляди лева По-късно обаче той умрял след заразяване с ковид.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР