С аванс от 145 точки 16 старта преди края на

...
С аванс от 145 точки 16 старта преди края на
Коментари Харесай

Под заплаха ли е тронът на Микаела Шифрин в алпийски ски

С задатък от 145 точки 16 старта преди края на сезона, Микаела Шифрин среща непредвиден отпор в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Американката, която изцяло доминираше в предходните три сезона, в този момент би трябвало да демонстрира показва още от огромния си гений, с цел да може да завоюва за четвърти път Големия бистър глобус.

Шифрин пропусна последните четири старта от сезона, като не пътува за конкуренциите в Роза Хутор и Гармиш-Партенкирхен. Отсъствието ѝ, подбудено от гибелта на нейния татко Джеф Шифрин, разреши на останалите да стопят разликата и да върнат интригата.

Съвсем предстоящо при създалата се обстановка специалистите повдигнаха въпроса под опасност ли е тронът на американката в Световната купа?

Отстъпление или нараснала конкуренция

В предходните три сезона Шифрин беше с класа над всички останали и непрекъснато вдигаше нивот си. Освен трите огромни глобуса, които завоюва, американката добави още пет дребни и общо 40 победи (само за последните три цялостни сезон).

Към момента тя има шест победи след 24 надпревари, а в никакъв случай до момента на такава фаза от сезона не е имала толквоа малко победи (седем през 2016-17; и по 10 през предишните два сезона).

По-малкият брой победи на Шифрин, допълнен от обстоятелството, че съперничките ѝ започнаха да карат допълнително дисциплини понижи фрапантно разликата в точките. Италианката Федерика Бриньоне, която прави най-силния си сезон в Световната купа, към този момент е действителна опасност за първото място.

 Петра Влъхова, Федерика Бриньоне и Микаела Шифрин са надлежно трета, втора и първа за Големия бистър глобус.
© Associated Press

Петра Влъхова, Федерика Бриньоне и Микаела Шифрин са надлежно трета, втора и първа за Големия бистър глобус.

" Не мисля, че Микаела не е на най-хубавото си равнище. Просто всички останали девойки карат всички дисциплини, с цел да печелят повече точки. Петра Влъхова към този момент е постоянна в скоростните дисциплини, Бриньоне взима точки на всички места и виждаме същинска борба ", разяснява някогашната носителка на Големия бистър глобус Мария Хьофъл-Рийш.

Поглеждайки обратно, най-голяма конкуренция Шифрин имаше в първата година, в която завоюва Големия бистър глобус. През сезон 2016-17 тя приключи с задатък от 318 точки пред Илка Щухец. Това се дължеше на мощен край на словенката от края на януари до март, когато тя взе две победи и четири пъти се качи на подиума в 11 старта.

При спечелеването на Големия бистър глобус през сезон 2017-18 американката приключи с 605 точки поведе от Уенди Холденер. През сезон 2018-19 Шифрин тримфира с третия си Кристален глобус 849 точки преднина пред Петра Влъхова и сложи връх със 17 победи в границите на една спортна година.

Какво остава до края на сезона

До края на сезона ще се проведат общо 16 надпревари - от тях девет са в техничените дисциплини (четири слалома, четири великански слалома и един паралелен) и пет в скоростните (три спускания, два супергигантски слалома), както и две алпийски комбинации.

Битката се възобновява през уикенда с великански слалом и слалом в Кранска гора, Словения, където се чака Шифрин да се завърне. Американката печели устойчиво точки във всички дисциплини - първа е в слалома, втора в гигантския, четвърта в супер-Г и втора в спускането.

Дори и да се концентрира единствено над коронните си технични дисциплини, в които има повече стартове до края на сезоона, то възможностите ѝ за краен триумф не престават да бъдат доста огромни.

 Федерика Бриньоне.
© Associated Press

Федерика Бриньоне.

" Последните седмици бяха забавни. Ние от италианския тим натрупахме доста победи, само че също по този начин имаше и смесени усеща, тъй като Микаела не беше тук. Ужасна е повода, заради която тя не участваше, а аз не желая да повеждам борба при такива условия ", разяснява Бриньоне, която има четири подиума в последните шест старта.

Според италианката Шифрин продължава да бъде любимец.

" В исторически проект ние в никакъв случай не сме печелили Големия бистър глобус, само че и обективно видяно Микаела е любимец. Тя е страхотна и поради нея всички останали покачиха доста равнището си. Аз няма да се откажа до края, тъй като за мен е триумф даже да съм въвлечена в тази забавна борба ", добави Бриньоне.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР