С аргумента, че в най-голям интерес на Украйна е да

...
С аргумента, че в най-голям интерес на Украйна е да
Коментари Харесай

Кирил Петков отказа да вземе страна за военната помощ, ще спасява коалицията

С аргумента, че в максимален интерес на Украйна е да има постоянна България, министър председателят Кирил Петков и партията му " Продължаваме промяната " отхвърлиха да вземат страна в разгорещения спор сред Българска социалистическа партия и " Демократична България " дали да се гласоподава военна помощ за Киев.

Демократична България, която за разлика от Българска социалистическа партия и " ИТН " до момента не е поставяла ултиматуми по каквито и да е тематики, по-рано съобщи, че ще преразгледа присъединяване си в ръководството, в случай че не се гласоподава военна помощ за Украйна. В четвъртък сутринта ръководителят на Народното събрание Никола Минчев (ПП) не позволи в дневния ред да влязат предложенията на Демократична България и ГЕРБ за разпределяне на военна помощ с претекст, че още няма отчет на парламентарната външна комисия, която към този момент седмици отсрочва тематиката.

Така решението на този стадий няма да зависи от опозицията и въпросът остава отвън Народното събрание най-малко за идващите 10 дни към празниците. В тях ще се търси обща позиция на четирите партии в ръководството, която на този стадий е невъзможна, в случай че Демократична България не отстъпи, защото наподобява все по-изолирана по тази тематика в обединението.

По-късно в четвътък и водачът на “Има подобен народ “ Слави Трифонов прикани България да окаже военна помощ на Украйна

Да им даваме сега единствено бронежилетки е безусловно изплъзване и в действителност не заемане на никаква позиция, написа Трифонов във Facebook.

Така в ръководещата коалиция Българска социалистическа партия губи поддръжка по тематиката.

Към момента България и Унгария остават единствените две страни в Европейски Съюз и НАТО, които отхвърлят да поддържат защитата на Украйна против военната експанзия на съветския президент Владимир Путин. Българското държавно управление на процедура отхвърли апела на украинския външен министър Дмитро Кулеба , който от два дни е в България и в четвъртък

" Така че, скъпи българи, животът е сложен, времената са сложни, само че не може все да сте по средата. Дойде времето, в което би трябвало да вземете решение ", сподели Кулеба, до момента в който президентът

У нас е и ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер , който сподели, че НАТО не притиска нито една страна да дава военна помощ за Украйна.

Това не прави алтернативата по-лесна, защото въпросът не е дали някой ни притиска, а какъв курс избира страната в този съдбоносен за света миг.

Началникът на защитата на България адмирал Емил Ефтимов разяснява от своя страна, представен от Българска телеграфна агенция, че в случай че се вземе политическо решение за оказване на помощ на Украйна, то ще бъде изпълнено по този начин, че да не се нарушава боеспособността на Българската войска.

Кирил Петков: Единственото, което ще създадем е да търсим разговор сред Българска социалистическа партия и Демократична България

След като и Българска социалистическа партия, и Демократична България заплашиха, че могат да изоставен обединението – надлежно в случай че се вземе или не се вземе решение за военна помощ за Украйна, министър председателят Кирил Петков уточни, че " Продължаваме промяната " няма да заеме страна в разногласието сред двете партии в ръководената от него коалиция.

Той сподели, че Политическа партия ще бъде виновен политически сътрудник и счита, че като се изключи че страната има потребност от устойчиво държавно управление, Украйна също има изгода от такава България.



Партията му отсрочи разногласията в пленарната зала още преди ден. В сряда, което бе наложено за сметка на предложенията на ГЕРБ и Демократична България.

" След година на политическа неустойчивост и 2 несполучливи опита за сформиране на кабинети, сме изправени пред нуждата да работим в комплицирана четворна коалиция. Това беше решението на българските гласоподаватели ", уточни Кирил Петков.

По думите му сега партията му е изправена пред избора дали желае в този миг да минем през алените линии на един от двамата съдружни сътрудници, а той се афишира за образуването на обща позиция.

" Осъзнаваме тежестта на историческия миг, само че от Политическа партия имаме вяра, че би трябвало да взимаме виновните решения даже когато същите са несъвместими с политическия ПР и потребно говорено. За нас е значимо в тази комплицирана четворна коалиция да бъдем източник на непоклатимост за България, като по едно и също време с това се грижим за живота на нашите съграждани, без значение в кое кътче на света се намират ", уточни той.

Андрей Гюров, ръководител на парламентарната група на " Продължаваме Промяната ", сподели, че депутатите от партията ще гласоподават по съвест.

Той не изключи една част от депутатите да гласоподават " за " въпросната дефиниция, а други - да са " срещу ".

Комисията поддържа нашето предложение за решение, то е рамково, чакаме да се обединим в детайлите в пленарна зала, уточни Гюров и добави, че това са доста значими решения, които не може да се взимат " на коляно " - в последния час от работния ден.

Слави Трифонов: Време разделно е

По-късно в четвъртък Слави Трифонов се разгласи за оказването на военна помощ на Украйна.

“Украйна е независима суверенна страна, нападната в прорез с всевъзможни интернационалните контракти и разпореждания от своята прилежаща страна Русия и сега на територията на Украйна изцяло незаслужено и аморално се води война, в която умират хора. И това е грубо, неуместно и изцяло безсмислено “, уточни Трифонов.

“Така че, в случай че има алена линия, аз съм от страната на тези, които считат, че Украйна би трябвало да бъде подкрепена по всевъзможен метод – в това число с оръжие. Да им даваме сега единствено бронежилетки е безусловно изплъзване и в действителност не заемане на никаква позиция. А нали е време разделно – всеки би трябвало да си заеме позицията и да има силата да носи отговорност за дейностите си “.



Демократична България може да преразгледа присъединяване си в обединението

Депутатът от Демократична България Атанас Славов сподели пред БНР, че в случай че България не окаже военна помощ на Украйна, " това ще е ясно предизвестие за доста бездънен проблем в обединението и ще би трябвало да обсъдим по какъв начин ние продължаваме нататък в този съдружен формат ".

Според него от съдружния формат само Демократична България не е съгласна с предлагането за техническата помощ.

" Украйна е основен геополитически, ценностен, цивилизационен въпрос, който не можем да заобиколим ", уточни Атанас Славов.

Преди това съпредседателят на обединението Христо Иванов сподели в Народното събрание, че депутатите на Демократична България няма да поддържат нищо друго, с изключение на изпращане на съответна военно-техническа помощ.

" Още във вторник ще свикаме съдружен съвет и ще сложим без заобикалки тази тематика ", сподели Христо Иванов.

" Ние ще подкрепим предложение, което включва единствено техническа военна помощ. Тази война е война въобще за това по какъв начин ще наподобява интернационалният ред в Европа ", се сподели в декларация на Демократична България, прочетена от трибуната от Иванов.

Той още веднъж уточни, че всички страни-членки на Европейски Съюз, като се изключи Унгария, са дали такава помощ.

" Опорната точка, че това вкарва България във войната, е несъстоятелна ", съобщи водачът на парламентарната група на Демократична България.

Според него това било все едно да призовем Украйна да се съобщи на Русия, тъй като тогава ще настъпи мир.

Но в този мир ще има лист от страни, които ще бъдат обект на експанзия и дребна България ще е измежду тях, казаХристо Иванов.

" Ние отхвърляме да бъдем част от политика, която прави България малодушна и страхлива ", добави той.

Преди това и Българска социалистическа партия разгласи, че може да преразгледа присъединяване си в обединението, в случай че бъде прекрачена алената ѝ линия за изпращането на военна помощ.

Има Такъв Народ пък желае оставката на Христо Иванов

По време на дебата в Народно събрание от " ИТН " (ИТН) пък желаеха оставката на Христо Иванов, само че с претекст, че не е свиквал съвещание на Комисията по конституционни промени близо три месеца.

" Не мисля, че човек, който е наричал шеф Бойко Борисов, бил е министър и не е направил конституционни промени, е подобаващ за ръководител. Ние от " ИТН " ще желаяме оставката на Христо Иванов и закриване на Комисията за конституционни промени ", сподели Иво Атанасов.

ГЕРБ: Управляващите се снишават

Депутатът от ГЕРБ и някогашен външен министър Екатерина Захариева разяснява от своя страна, че след решението на парламентарната комисия по външна политика нощес е имало задоволително време да се изготви решение, което да бъде включено през днешния ден в дневния ред на Народното събрание, тъй като следва 10-дневна почивка на депутатите.

" Няма никаква причина, с изключение на снишаване и изложение на псевдоевропейски и псевдонатовски полезности ", сподели тя.

Според Екатерина Захариева има възможност " държавното управление да крие, че продава оръжие за Украйна, като изнася през трети страни, както се чува ".

" Това е още по-жалко, в случай че е правилно и лъжат народа ", сподели тя.

Борисов: Какви червени линии, то всичко е алено

Лидерът на партията Бойко Борисов разяснява с подигравка обстановката:

" Повод за брифинга ни през днешния ден ми дава един пост на господин Кирил Петков. За едни разграничителни червени линии написа той. То към този момент всичко е алено. Така че не виждам по какъв начин на фона на аленото алените линии се виждат. Опитах се да обобщавам с цитати това, което той ни споделя ".

" Вече 3-4 дни Кулеба се върти като сираче и най-после какво споделя: " Да, значимо е на война да има жилетки, само че, хора,нека бъдем съществени ". Той счита, че не сме съществени ", добави той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР