С анкт Петербург трудно може да бъде описан с думи.

...
С анкт Петербург трудно може да бъде описан с думи.
Коментари Харесай

Шедьовърът на Петър Велики – царственият Санкт Петербург

С анкт Петербург мъчно може да бъде разказан с думи. Този град би трябвало да се изживее, да се почувства. Той е красива съветска приказка, която ще желаете да няма край.

Руското царско украшение е ситуирано в северозападната част на Русия, на река Нева, там където се влива в Балтийско море, до самия Фински залив.

Историческият така наречен център на Санкт Петербург е част от листата за културно завещание на ЮНЕСКО. Тук се намира и най-големият музей на изкуството в света – Ермитажът и още доста други хубости, които си заслужава човек да види с очите си. Някои хора настояват, че Санкт Петербург е по-величествен и хубав даже от съветската столица Москва.

Началото

Петър Велики основава Санкт Петербург през 1703 година Градът на Петър е прочут с доста имена. В държавни документи от интервала на основаването му и по-късно са известни 14 разнообразни разновидността на името. Най-често се срещат Санкт-Питер-Бург, Питер-Бург, Петропол, Петрополис и други.

Още от „ раждането си “, градът е в основата на доста легенди, митове и мистерии. Лично император Петър Велики чертае проектите и схемите съгласно своите визии. Той желал да направи град, заслужен за Европа, по нейните стандарти. Оказва се, че Петър прави доста повече от това – той гради върху напълно празно пространство, започвайки от нулата и както виждаме в наши дни, начинанието му е повече от сполучливо.

И по този начин – за към 20 години градът стартира малко по малко да пораства. Темповете му на развиване впечатляват както аристократи, по този начин и съветските придворни. За да може този развой да е още по-интензивен, Петър постанова наложително строителство.

Таблица за броя на недвижимите парцели от 1717 година демонстрира темповете на строене на къщи и други здания за интервала 1703 - 1717 година Общият им брой е 4248, като се прецизира, че в тази статистика не влизат къщите от Василевския остров. Впечатляващо, нали?

По данни от тези документи най-вече здания в този интервал били издигнати през 1715 година – 820 на брой, а минимум през 1707 година – 11 на брой. Наблюдава се един забележителен скок на градежите след 1709 година и това не е по никакъв начин инцидентно – случва се тъкмо след борбата при Полтава.

Първоначално заселването на града е напълно дело на Петър Велики. Бъдещите поданици на Санкт Петербург се местят тук след издаването на голям брой царски укази. Владетелят бил решен да засели трайно града и за това всяка минала година миграционният поток нараствал.

Мечтата на Петър I била да придвижи царския двор в Санкт Петербург. Той стартира да прави това последователно още през 1712 година, като през 1713 година мести Сената, а след него и останалите министерства и звена.

Освен преместването на столицата от Москва в Петербург, Петър бленува и за прогрес в корабостроенето. На 5 декември 1709 година е издигнат първият огромен боен транспортен съд, наименуван Полтава и въоръжен с 54 оръдия. В годините по-късно Санкт Петербург трайно се постанова като основна корабостроителница в страната.

Петър Велики имал копнежите Санкт Петербург да се трансформира във Венеция на Севера. Именно по тази причина той е прокопал толкоз доста канали. Това в действителност е придало на града един различен образ – хубав, сантиментален и доста успокоителен.

Друго нещо, което прави усещане в Санкт Петербург е разположението на множеството постройки. Петър наложил съвсем напълно европейския модел на строене на къщи в една права, хоризонтално. Така е реализирана забележителна естетика и изисканост. По този метод образът на града последователно придобива настоящия си тип – равни постройки (като изключим всички забележителности) и необятни булеварди (проспекти). Строителството на първия проспект стартира през 1712 година и свързва Александро-Невския манастир с центъра на града. Това е точно известният предстоящ Невски проспект.

Столицата на императриците

Петър Велики направил нещо в действителност невиждано – трансформирал една пустош и тишина в луксозен величествен град.

След гибелта му на 28 януари 1725 година обаче, като че ли над града надвиснала черна поличба. Борбата за опразнения трон се водила сред брачната половинка му императрица Екатерина и неговите внуци. Двете страни имали радикално разнообразни възгледи за ръководството на града.

След дългите разногласия на трона се качва Екатерина. Ана и Елисавета са други две императрици, които сядат на съветския трон, само че през цялото това време се усеща неналичието на желязната ръка на Петър I. Няма дисциплинираност и в императорския град се усеща конюнктура на безпорядък.

Освен неподреденото ръководство и различен фактор оказва пагубно въздействие върху града и най-много върху неговото разгръщане – пожарите. Три от тях са извънредно опустошителни, изгарят цели квартали. Единият пожар е бил през 1736 година, а другите два през 1737 година

След гибелта на Петър I строителството на града забавя своите темпове, само че все пак през днешния ден е един от най-величествените градове в целия свят.

Основни забележителности

Санкт Петербург е прочут най-много със следните две прозвища – градът на дворците и градът на площадите. Това е по този начин, тъй като в него в действителност има впечатляващи някогашни дворци, както и необикновено красиви и просторни площади.
Храм „ Спас на Крови “ Възкресение Христово “
Тази зашеметяваща православна черква се намира на известния канал Грибоедов, наоколо до Михайловския замък и парк. Построена е на мястото, на което е бил смъртоносно ранен император Александър II през 1881 година – като точно оттова идва и името, което безусловно значи „ на нашия избавител върху пролятата му кръв “.

Църквата стартира да се строи през 1883 година по времето на Александър III и е приключена през 1907 година по времето на Николай II. Църквата е неповторима, както извън, по този начин и от вътрешната страна. Тя има над 7500 кв.м. мозайки, като съгласно нейните реставратори, няма друга черква в света с толкоз доста. От юли 1970 година църквата се употребява като музей.

Архитектурата на тази величествена съветска сграда е типична за средновековна Русия, макар, че по нейното време са се строили най-вече здания в барок и неокласицизъм.

По време на съветската гражданска война интериорът на църквата потърпевш доста съществено. Правителството я затворило през 1932 година По време на Втората международна война църквата краткотрайно била употребена като морга и претърпяла съществени повреди. Днес тя е изцяло реставрирана и може да предложи целия си искра на своите гости.
Казански събор
Казанският събор или още Казанската катедрала е православен съветски храм, който служи като катедрала на Санктпетербургската епархия от 2000 година Намира се на известния бул. Невски проспект, тъкмо против книжната лафка Зингер. Тя е построена по сходство на базиликата Свети Петър в Рим, по избор на император Павел I. Архитект на този възвишен монумент на културата е Андрей Воронихин, който основава един неповторим шедьовър.

Със своята колонада от 96 колони и голям купол, наподобяващ този на „ Свети Петър “, в действителност е постигнал нещо велико. Куполът е първият по рода си изработен от ковано желязо с диаметър 17.7 метра. Фасадата на храма е облицована с варовита туфа от региона на селището Пудост в Ленинградска област.

Казанският събор е и монумент на съветската войнска популярност. Тук е заровен прахът на известният маршал Кутузов, който умира в похода против Наполеон в полския град Болеславец. В Казанската катедрала се намира и друга доста значима светиня за всички руснаци – иконата на Казанската Света Богородица. Често пред нея се извиват опашки от хиляди вярващи, които желаят да я допрян за здраве и да си пожелаят нещо.
Исакиевски събор
Тази неповторима православна черква се подрежда на четвърто място в света по величина на своя купол след „ Свети Петър “ в Рим, „ Свети Павел “ в Лондон и „ Санта Мария дел Фиоре “ във Флоренция.

Исакиевският събор е с в действителност внушителни размери и може да побере до 14 000 души. Негов проектант е французинът Огюст Монферан. Църквата се строи в продължение на цели 40 години, като архитектът ѝ имал мощното предпочитание да бъде заровен там, само че това не се осъществило, защото той бил католик.

Пред храма има голям площад в средата, на който има скулптура на Николай I, която още веднъж е дело на Монферан. Цялата фасада на църквата е изобразена с разнообразни статуи и колони от червен гранит, а вътре може да се насладите на един превъзходен интериор от малахит и азурит, които придават надлежно зеленият и синият цвят. Във вътрешността на основния олтар може да видите хубав прозорец с неповторим пъстър стъклопис на „ Възкресение Христово “.

Самият храм е отдаден на Свети Исакий Далмацки, който бил високо уважаван светец от император Петър I. През 1928 година църквата е превърната напълно в музей, като са прекратени и богослуженията. През 1991 година те биват възобновени, макар че постройката си остава музей. Огромният позлатен купол е един от знаците на императорския град. Исакиевският събор в висок 101,5 метра, като всеки екскурзиант може да се изкачи до основата на купола и да се наслаждения на приказна панорама към площада и града. За тази цел обаче би трябвало да пребори 300 стъпала, само че това, което ще видите несъмнено си заслужава напъните.

В катедралата има три олтара – един отдаден на Свети Исакий Далмацки, един на Света Екатерина и един на добре познатия ни Свети Александър Невски. В украсата на храма са вложени към 410 кг злато, 16 тона малахит, 1000 тона бронз и други.
Ермитажът
Това място е безусловно наложително за посещаване, когато сте в Санкт Петербург. Ермитажът е един от знаците на града, среща се на Дворцовия площад. Той е най-големият в цяла Русия, като с цел да разгледате всеки един експонат по 1 минута, за 8 часа дневно, ще ви трябват към 11 години, с цел да съумеете да видите всичко.
 Царственият Санкт Петербург
Някога Ермитажът бил зимен замък на съветските императори и императрици. Това било обичаното място на Екатерина Велика, като тогава са допускани напълно стеснен кръг от хора. Интересното е, че откогато е музей, шефове постоянно са били мъже, а той е учреден с помощта на жена – Екатерина Велика. Самата дума „ ермитаж “ значи усамотение. Музеят е и измежду топ 10 на най-посещаваните в света.

Строежът му стартира през 1764 година, като тогава е помещавал частната сбирка на Екатерина II, само че е открит за по-масови визити чак през 1852 година В Ермитажа се пазят над 2 700 000 произведения на изкуството, което е в действителност впечатляващо. Всяка година той се посещава от близо 4 млн. души. В музея има над 400 зали с обща дължина от 22 км.

Тук с изключение на бижутата на Фаберже могат да се видят и хиляди други неповторими картини, скулптори, императорски артефакти и други.

Интересен факт е, че постройката на музея осем пъти е сменяла цветовете на своята фасада и е достроявана няколко пъти.

В Ермитажа се намира и най-богатата сбирка от френско изкуство отвън Лувъра. Тук се намира и известната картина на Леонардо да Винчи – Мадона Лита. Ермитажът я купува от херцог Лита през 1864 година

Друг прочут и доста забавен експонат в музея е пауновият часовник. Този първокласен машинален часовник, изработен от британския бижутер Джеймс Кокс, е поръчан за Екатерина Велика от нейния велможа (и любим) княз Потьомкин. Доставен е в Русия през 1781 година на обособени елементи и е бил съединен и пуснат от известния монтьор Иван Кулибин.

В зала 302 на постройката на Генералния щаб ще откриете неповторимото Яйце-часовник на Ротшилд от компания Фаберже. Принадлежало е на барон Ротшилд и дълго не било излагано на никое място. Подарено е на Ермитажа през 2014 година
Други забележителности
Няма спор, че Санкт Петербург е толкоз необхватен и възвишен град, че колкото и пъти да сте го посетили, постоянно има какво още да видите в него. Освен нагоре изброените забележителности, които надалеч не разказват цялото великолепие на града на Петър, предлагам да посетите още Михайловския замък и красивия парк към него, постройката на Адмиралтейството, Зайцевият остров с Петропавловската цитадела и всички музеи в нея, както и монетният двор; статуята на Петър I; музея на шоколада, музея на Арктика и Антакртика, музея на Пушкин, дребната книжарница Зингер, в която има читалня и сладкарница и доста други.

Не пропускайте и да се разноските с лодка по река Нева по здрач, с цел да се насладите на невероятната цветна приказност и повдигането на мостовете.

Отидете на балет в Александровския спектакъл, с цел да се насладите на майсторството и хубостта на съветските балерини.

Всяко място в този хубав съветски град излъчва императорско великолепие, горделивост и ще ви очарова за цялостен един живот.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Автор: Елена Исаева.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара - Комшу, по какъв начин е синът ти, още ли е в Германия? - Да, още е там! Завършва правния факултет! После ще местят скелето на медицинския... Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниЗад плана стои именит инженер, а машината е предопределена за подчинение на най-тежките терени.Те ще прекарат в орбита три дни преди да се върнат на ЗемятаБракът е свещенодействие и Църквата няма власт да го промени, сподели тойТова сподели ръководителят на Народното събрание след края на последното пленарно заседаниеТова заяви служебният министър на превоза Георги ТодоровТова би трябвало да се промени, безапелационен бе здравният министърЧелно са се блъснали джип и автомобил за пътна помощКъм момента са открити четирима болни, всички са хоспитализираниТова заяви ръководителят на делегацията Петър ВитановНе слагайте капки за нос на детето повече от седмица, отбелязва доцент Дончо Дончев от ВМАТова съобщи в Пловдив заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова " За " бяха 123 депутати, без " срещу " и " въздържал се ". ГЕРБ и Движение за права и свободи не участваха в гласуванетоТова е един двуличен парламент, който стана явен пред всички, отсече Тошко Йорданов от " ИТН " Бившият шеф на " Пирогов " беше уволнен дисциплинарно преди дни Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР