S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на

...
S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Standard&Poor's потвърди кредитния рейтинг на България, дава оценка за положителна перспектива

S&P Global Ratings удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута `BBB-/A-3`. Перспективата пред рейтинга остава позитивна. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Според систематизираната оценка на S&P фискалната и външната позиция на страната остават мощни, а упованията за икономическия напредък се правят оценка като удобни, без значение от структурните ограничавания в дълготраен проект. Положителната вероятност пред рейтинга отразява забележителната възможност България да се причисли към Валутен механизъм II (ВМ II) през идващите 12 месеца.

От рейтинговата организация чакат Брутният вътрешен продукт да се увеличи с резистентен ритъм от 3,3 % през 2019 година, след което да се забави до 3 % през 2022 година Водещо въздействие ще имат частното ползване и държавните вложения. Растежът на износа се чака да се възвърне, макар по-слабото външно търсене през 2019 година заради забавената икономическа интензивност при главните европейски търговски сътрудници.

Според S&P напредъкът по проекта за деяние за присъединение към ВМ II се прави оценка като забележителен, като множеството от поетите задължения са изпълнени или са в развой на осъществяване.

Агенцията би повишила кредитния рейтинг на България при влизане във ВМ II. По-нататъшен прогрес в структурните и институционалните промени също би довел до повишение на кредитоспособността на страната.

S&P може да преразгледа вероятността до постоянна, в случай че се появи напън върху платежния баланс или финансовия бранш, да вземем за пример заради струпване на макроикономически несъответствия. Перспективата може да бъде ревизирана до постоянна и в случай че напредъкът по пътя към участие в еврозоната загуби скорост за нескончаем интервал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР